Lutovac: DS na prekretnici - ili reforme ili tavorenje na političkoj margini
24.09.2020 Beograd

Lutovac: DS na prekretnici - ili reforme ili tavorenje na političkoj margini

Lutovac: DS na prekretnici - ili reforme ili tavorenje na političkoj margini Foto: Novi magazin/Đurađ Šimić
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocenio je da se ta stranka nalazi na prekretnici - "ili ćemo sprovesti stranačke reforme i postati oslonac građanima za važne društvene reforme, ili ćemo nastaviti sa praksom koja je dovela do gubitka poverenja kod građana".

"Ili ćemo se revitalizovati, ili ćemo nastaviti da tavorimo na političkoj margini. Ogromna većina članova i simpatizera želi reformisanu DS, koja će raščistiti sa štetnom praksom i okrenuti sa građanima i javnom dobru", rekao je Lutovac, u autorskom tekstu za novi broj nedeljnika Vreme.

Na drugoj strani, naveo je, "oni koji su je doveli na najniže grane hteli bi da nastave po starom".

"Koraci koji nam neposredno predstoje na putu reforme su: promena statuta, izbori u lokalnim organizacijama, a potom i opšti unutastranački izbori", najavio je Lutovac.

Kako je rekao, "promenom statuta neophodno je stvoriti pravni okriv za stvaranje funkcionalne i efikasnije organizacije, kao i za proces ujedinjenja (integrisanja) srodnih organizacija, udruženja i političkih partija u DS".

"Reforma podrazumeva stvaranje organizacije prilagođene vremenu i okonostima u kojima živimo, kadrovsko osveženje i izlazak iz začaranog kruga 'večitih funkcionera', koji bi i dalje da upravljaju strankom na isti način koji ga je doveo na margine", istakao je Lutavac.

On je naveo da "reforma podrazumeva i jasnije programsko profilisanje stranke".

"To podrazumeva jedana spoljnopolitički stub: EU i nekoliko unutarpolitičkih stubova: uređenu demokratsku državu vladavine prava, u kojoj su solidarnost, ljudska prava, tolerancija, socijalna pravda, borba protiv siromaštva i nejednakosti osnovne vrednosti, a borba protiv korupcije i kriminala pretpostavka za stvaranje takvog društva. Hoćemo društvo slobodnih građana, a ne društvo otuđene političke kaste", istakao je Lutovac.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side