Lurman: Stanje demokratije u Srbiji drastično lošije nego pre
29.09.2020 Beograd

Lurman: Stanje demokratije u Srbiji drastično lošije nego pre

Lurman: Stanje demokratije u Srbiji drastično lošije nego pre Foto: Beta/Miloš Miškov
Zamenica direktora V-Dem instituta Ana Lurman izjavila je da je u Srbiji drastično opao "indeks liberalne demokratije" koji taj institut koristi kada ocenjuje stanje demokratije u državama.


"Godine 2009. vrednost tog indeksa bila je 0,53, a prošle godine pala na 0,25", navela je Lurman za dnevnik "Danas" uz objašnjenje da je tako Srbija svrstana među zemlje kod kojih je znatno ojačala autokratija.

Institut pri Univerzitu u Geteborgu opisao je Srbiju kao "izbornu autokratiju" i svrstao je na 139. mesto od 179 zemalja, čime je ostvarila najlošiji rezultat na zapadnom Balkanu.

Prema rečima Lurman, loš rezultat Srbije "u najvećoj meri odražava medijsku cenzuru, nastojanje Vlade da utiče na rad medija" ali i "sužen prostor za rad civilnog društva i akademskih ustanova" kao i kako je rekla "zabrinutost zbog kvaliteta izbornog sistema".

Kada je reč o regionu, najbolje je u Sloveniji pa u Hrvatskoj, mada su i Bosna i Hercegovina, Severna Makedonja i Kosovo koje je tretirano kao posebna zemlja ocenjene je kao "izborne demokratije", dok su samo Srbija i Crna Gore opisane kao "autokratije", prenosi "Danas".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side