Lukašenko: Belorusija poštuje želju Srbije da uđe u EU
03.12.2019 | 10:17h ► 15:04h Beograd

Lukašenko: Belorusija poštuje želju Srbije da uđe u EU

Lukašenko: Belorusija poštuje želju Srbije da uđe u EU Foto: Beta / Miloš Miškov
-Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je danas u Beogradu da će Belorusija nastaviti da podržava Srbiju i da poštuje njenu želju da uđe u EU i želi joj da dostojanstveno pređe taj put.

 

"Daj bože da uspete u tome što želite", rekao je Lukašenko na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Vučićem.

Kina, Rusija i Belorusija, kako je naveo, žele da imaju dobre odnose sa EU, i Srbiju niko ne osuđuje zbog saradnje sa njima jer su to države sa dobro razvijenim tehnologijama.

"Ako budete gradili dobre odnose pre svega u privredi po pitanjima koje ne možemo da rešimo u okviru Evroazijske unije onda to moramo da prihvatimo kao nešto što se mora. Mi shvatamo u kakvoj situaciji se nalazite", rekao je Lukašenko i dodao da veruje da će Srbija dobro razmisliti i da će izabrati sa kojom unijom je isplativije i bolje da sarađuje, sa EU ili sa Evroazijskom unijom.

Lukašenko je, međutim, naveo je da će kombinovanje saradnje Srbije sa dve unije zavisiti od toga da li će EU "napokon dati mogućnost" Srbiji da se priključi.

"Ali nemojte previše da se nadate tome, vi vidite situaciju u EU, nije im sad na dnevnom redu da dobiju nove članove već samo da sačuvaju stare", dodao je.

On je rekao da SAD, Kina i EU drže planetu na svojim plećima i da se zalaže za očuvanje EU "kako se ceo sistem ne bi urušio".

"Bitno je brzo se snaći u svetu... Mi ne možemo da utičemo na situaciju i samo treba da preživimo i sačuvamo svoje narode", dodao je Lukašenko.

On je poručio Vučiću da Srbija mora da ima dobre odnose sa susedima kakvi god da su jer ih niko ne bira.

Lukašenko je rekao da je Belorusija spremna da sa Srbijom podeli svoja iskustva u mnogim oblastima, od privrede do bezbednosti i vojske u kojima je, kako je dodao, Belorusija na prvom mestu u svetu.

"Ponavljam to što sam rekao svojevremno predsedniku (SRJ Slobodanu) Miloševiću i onima koji su bili nakon Miloševića - počnite napokon da radite na svojoj vojsci, imamo iste uslove", rekao je Lukašenko.

On se saglasio sa Vučićem da je potrebno povećati obim robne razmene koji nije u skladu sa potencijalima privrede dve zemlje.

"Čuo sam da imate režim slobodne trgovine sa pet država, ja vas pozivam da budemo šesti", rekao je i naglasio da Srbija treba da iskoristi predsedavanje Belorusije Evroazijskom unijom koje će početi 1. februara.

Lukašenko je pozvao članove vlada dve zemlje da budu aktivniji i da ne propupštaju prilike da nadoknade robnu razmenu.

"Imamo iskustvo svetskog nivoa u oblasti digitalizacije i spremni smo da sa našom braćom to podelimo besplatno", naveo je on.

Dodao je da će saradnja dve države u međunarodnim organizacijama ostati nepromenjena, kao i stav Belorusije prema teritorijalnom integritetu Srbije.

 

Manje države moraju da sarađuju

Predsednik Belorusije je rekao da male i srednje države moraju da sarađuju da bi se njihov glas čuo u međunarodnim odnosima, kao što je to bio slučaj sa nesvrstanima tokom Hladnog rata.

Foto: Beta / Miloš Miškov

"U današnje vreme, ako veliki ne mogu da se dogovore ne znači da mi treba da sedimo skrštenih ruku i čekamo da neko od velikih reši našu sudbinu. Oni treba da čuju naš glas, a zajedno ćemo moći da uradimo mnogo više", rekao je Lukašenko u obraćanju pred srpskim parlamentom.

Prema njegovim rečima, Belorusija je pokrenula inicijativu o "dijalogu od Atlantika do Vladivostoka", s ciljem jačanja poverenja ali i bezbednosti i saradnje.

Lukašenko je rekao da i Belorusija i Srbija znaju šta znači rat i da je danas, 75 godina posle poraza nacizma, kada je živih svedoka sve manje, zbog budućnosti važno sačuvati sećanje na ratne heroje i nevine žrtve.

"Raste napetost između zemalja, bezbednosti je sve manje, jačaju regionalni konflikti. Zato se zalažemo za rešavanje sporova mirnim putem na osnovu međunarodnog prava", izjavio je beloruski lider.

On je naveo da su i njegova zemlja i on lično uvek bili na strani Srbije, pa i tokom agresije NATO 1999, kao i da stav Minska o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije neće biti menjan.

"Ljudska solidarnost i saosećanje koje ide iz srca formira duhovno jedinstvo koje je u temelju belorusko-srpskih odnosa. To je nasleđe koje treba da sačuvamo i prenesemo našim potomcima", rekao je Lukašenko.

Beloruski predsednik je rekao i da su Belorusi nekada, dok su bili deo Sovjetskog Saveza, "ponekad s ljubomorom a ponekad i s neprijateljskim odnosom prema nekim vladama" posmatrali razvoj nekadašnje SFRJ.

"Zavideli smo vašem razvoju. Tada ste mnogo postigli", rekao je Lukašenko ali i dodao da je najveće belorusko dostignuće to što su "domaćini u svojoj zemlji i sami određuju pravce razvoja koji odgovaraju duhu vremena i državnim interesima".

On je pozdravio sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske ekonomske unije, i rekao da su prednosti toga očigledne.

Lukašenko je takođe pozitivno ocenio ukupne belorusko-srpske odnose koji doprinose saradnji u svim sferama.

Prema njegovim rečima, bezvizni režim i direktni letovi su samo neke od stavki koje stvaraju mogućnosti za dalji razvoj odnosa i saradnje.

On je takođe rekao da se o njegovoj zemlji širi lažna slika.

"U svojoj karijeri sam sreo puno skeptika koji su posle samo jedne posete Belorusiji promenili odnos prema njoj. Pozivam sve da dođu i otkriju svoju Belorusiju, srdačnu, gostoljubivu, aktivnu, odgovornu, bogatu kulturnim i istorijskim nasleđem, pravu slovensku zemlju", rekao je Lukašenko.

On je naveo da je izbijanje rata u Ukrajini dovelo do toga da evropski državnici shvate da je "Belorusija u centru Evrope" i da je s njom moguće sarađivati.

"Amerikanci i EU su napravili grešku uvođenjem sankcija i pritiscima. To su uvideli pa su tražili povod da to na lep način prekinu", izjavio je Lukašenko i dodao da je Minsk protiv Bregzita i slabljenja EU.

"EU treba da se sačuva zato što je to jedan od oslonaca naše planete, kao i Kina, kao i Rusija. Ceo globalni sistem funkcioniše na tom temelju", rekao je beloruski lider.

On je takođe poželeo srpskim poslanicima da "uspešno polože važan ispit pred narodom", odnosno izbore, i "kao stariji brat" ih zamolio da se ne bore jedni s drugima.

"Molim vas, budite jedna celina, jer i Srbi i Belorusi imaju dosta neprijatelja, oni su oko nas", izjavio je Lukašenko.

 

Nemogući slobodniji izbori od beloruskih

Lukašenko je izjavio da je nemoguće održati slobodnije i demokratskije izbore nego što su to bili nedavni parlamentarni izbori u njegovoj zemlji, a na kojima opozicija nije osvojila nijedan mandat.


Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

"Ne mogu se bolje organizovati izbori. Mnogo smo se trudili da zadovoljimo i svoje sponzore i navijače na istoku i EU. Jedni su bili oduševljeni razultatima, a drugi su rekli da je to što opozicija nije ušla nesreća, da je to loše. Da to znači da se radi o diktaturi i da nema slobode", rekao je Lukašenko u obraćanju srpskom parlamentu.

On je navode o nedemokratičnosti izbora odbacio kao "glupost, jer tada nije ni bio u zemlji".

"Želeo sam da u parlamentu bude tri ili pet predstavnika opozicije, ali kako da ih dovedem ako su dobili samo dva ili tri odsto? Kako da ih demokratki dovedem u parlament? Nisam mogao da ih povedem za ruku", rekao je beloruski predsednik.

Kako je naveo, on sam je na čelo države došao iz redova opozicije, iako "konstruktivne".

"Nisam šetao ulicama, ništa nisam rušio. Bio sam za stvaranje nečega", rekao je Lukašenko.

On je naveo da je "nesreća što opozicija radi samo na dan izbora, ili par nedelja pred izbore" i upitao "kakav narod bi izabrao takvu opoziciju".

 

Vučić: Poseta Lukašenka unaprediće ekonomske odnose, politički su odlični

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je uveren da će današnja poseta predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka biti značajan podsticaj za razvoj bilateralnih ekonomskih odnosa dve zemlje jer su politički odnosi već veoma dobri.

Foto: Beta / Miloš Miškov

"Nikada se nije dogodilo, od kada je Lukašenko predsednik Belorusije a to je od 1994. godine, da ta zemlja glasa protiv Srbije. Nikada se to nije dogodilo. Prošli smo kroz užasno težak period a Belorusija je uvek bila uz nas. Na svakom mestu u svetu", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je Lukašenku poručio da, iako Srbija nije velika zemlja, Belorusija uvek može računati na njenu podršku, isto kao što je Srbija uvek znala da po pitanju Kosova i ostalim važnim stvarima može uvek da se osloni na podršku Minska.

"Hvala za iskreno prijateljstvo koje pokazujete prema Srbiji. A ja poručujem beloruskom narodu da u Srbiji ima iskrenog prijatelja. I kada god budemo mogli da učinimo bilo šta za vas u međunarodnim institucijama i forumima - na našu pomoć ćete uvek moći da računate", rekao je on.

Vučić je rekao da je imao dobre razgovore sa Lukašenkom i predstavnicima te zemlje, u kojima su takođe učestvovali i predstavnici gotovo cele Vlade Srbije.

Bilo je reči o unapređenju saradnje u svim društvenim sferama, o vojno-tehničkoj saradnji ali i tome kako da se dostigne nivo robne razmene od 500 miliona evra.

"Razgovarali smo o tome da razvijamo zajednička preduzeća da bi plasirali robu na treća tržišta, o saradnji u oblasti agrobiznisa, o zajedničkom učešću u modernizaciji saobraćaja", rekao je on.

Predsednik Srbije je dodao da mu je čast što je ugostio velikog prijatelja Srbije koji je bio jedini svetski lider koji je došao u Beograd 1999. godine da podrži Srbiju za vreme NATO bombardovanja.

"U politici ne traje ništa kraće od zahvalnosti. Ali mi smo dokaz, i jedni i drugi, da to ne mora da bude tako. Mi smo vam zahvalni i ta zahvalnost i poštovanje srpskog naroda ostaće zauvek, zato što ste želeli, hteli i smeli da pokažete podršku Srbiji u najtežem trenutku", rekao je on.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko prethodno je izrazio zadovoljstvo što je posle 20 godina ponovo došao u posetu Beogradu.

U delu susreta sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem otvorenom za javnost, Lukašenko je zahvalio na pozivu da poseti Srbiju podsećajući da je poseta 1999, tokom bombardovanja, bila "poseta braći i prijateljima".

"Mi smo vaši ljudi i vi ste naši. Mnogi su pokušali da nas posvađaju, ali smo realizovali naše planove. Posle 20 godina sastajemo se ponovo, današnje vreme je komplikovano", naveo je Lukašenko i dodao da je "Srbija predivna zemlja, kakve nema ni na Balkanu, ni u Evropi ni na svetu".

Oni će kasnije danas učestvovati na poslovnom forumu Srbija - Belorusija na kom će govoriti ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsedavajući Beloruske trgovinsko-industrijske komore Vladimir Ulahovič i ministar antimonopolskog regulisanja i trgovine Belorusije Vladimir Кoltovič.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side