06.12.2018 Novi Sad

LSV traži objašnjenje transakcije između Telekoma, Kopernikusa i Antene

LSV traži objašnjenje transakcije između Telekoma, Kopernikusa i Antene
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da se rasvetli situacija nastala tako što je državna kompanija Telekom kupila kompanije Antena grupe i transakcije vezane za kupovinu "Kopernikus tehnolodži"LSV je u saopštila da je "povezanost ovih kupovina više nego očigledna", te da javnost ima potpuno pravo da dobije informaciju o transakcijama državnog kapitala koji se odliva u private kompanije.

"Ukoliko postoji logično objašnjenje za ovu veliku medijsku aferu državni organi su dužni da ga saopšte", ocenila je LSV.

Navodi se da su "Prva" i "O2" televizija, obe sa nacionalnom frekvencijom, kao deo Antena grupe u kojoj je i "Prva TV" Crna Gora, "Play Radio", šest kablovskih kanala i tri portala, "značajan faktor u kreiranju javnog mnjenja Srbije".

"Nije svojstveno režimima koji pretenduju da budu demokratski da se ovakve transformacije na medijskoj sceni obavljaju u nerazjašnjenin uslovima", upozorila je LSV.

Povodom izjava da će Komisija za zaštitu konkurencije odlučiti da ne postoje smetnje da se ova kupoprodaja izvrši, jer ove televizije nemaju 40 odsto učešća u tržištu, LSV je ocenila da "za razliku od tržišnog uticaja, medijski uticaj ne može precizno da se izmeri".

LSV je zatražila i da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i Komisija za zaštitu konkurentnosti izađu sa podacima o gledanosti televizija "O2" i "Prva", kao i podacima o tržišnom učešću ovih televizija.

"Takođe, REM treba da se izjasni oko pete televizije sa nacionalnim pokrivanjem, za koju je raspisan konkurs još 19. aprila, ali rezultat nikada nije objavljen", dodaje se u saopštenju.

Dodaje se i da ukoliko se dokaže da postoje nepravilnosti i namera "partijske koncetracije medijske moći", odgovorni moraju biti sankcionisani.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side