LSV: Šta zaista stoji iza nekontrolisane seče šuma u Nacionalnom parku Fruška gora
12.05.2019 Novi Sad

LSV: Šta zaista stoji iza nekontrolisane seče šuma u Nacionalnom parku Fruška gora

LSV: Šta zaista stoji iza nekontrolisane seče šuma u Nacionalnom parku Fruška gora
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da se nadležnost nad upravljanjem Nacionalnim parkom Fruška gora vrati Vojvodini i ocenila da bi se na taj način zaustavila nekontrolisana seča šume na toj vojvođanskoj planini.

"Poslednjih nedelja svedoci smo nekontrolisane seče šuma na području Fruške gore. Podsećamo da se područje na kojem se seča obavlja nalazi pod zaštitom Nacionalnog parka. Na kritike lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija, Porajinski zavod za zaštitu prirode odgovorio je tvrdnjom da je seča šuma osnovni izvor prihoda Nacionalnog parka", navela je u saopštenju funkcionerka LSV-a Dejana Đurđević.

Dodala je da je sama činjenica da je upravljaču dozvoljeno da obavlja pomenutu delatnost koja je u suprotnosti sa Zakonom o nacionalnim parkovima, Planom upravljanja i Planom razvoja šuma kontradikotrna osnovnoj nameni Nacionalnog parka.

"Pogotovo je besmisleno podržati ove aktivnosti ako se zna da je Vojvodina najmanje pošumljena regija Evrope i da Pokrajinska vlada podstiče pošumljavanje kroz bespovratna sredstva", navela je Dejana Đurđević.

Ocenila je da je problem i u neusklađenosti zakona i lošoj finansijskoj podršci od strane države koja je nadležna za nacionalne parkove.

"Posebno je zanimljiva činjenica da je sektor drvne industrije u Srbiji istovremeno doživeo trend rasta. Tako je u 2018. godini vrednost izvezenih proizvoda od drveta iznosio oko 340 miliona dolara, a samo izvoz nameštaja je iznosio 247 miliona dolara", navela je funkcionerka LSV-a.

Podsetila je da je republička poslancia LSV-a Nada Lazić više puta pozivala nadležno ministarstvo da reaguje na masovnu seču šuma, ali na postavljena poslanička pitanja odgovor nikada nije dobila.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side