13.11.2017 Novi Sad

LSV: Premijerka da kaže kada će biti donet zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine

LSV: Premijerka da kaže kada će biti donet zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine Foto: prtscr ytb
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas premijerku Srbije Anu Brnabić i ministra finansija Dušana Vujovića da javno saopšte kada će biti donet zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine. LSV je u saopštenju apelovao na predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora, da "utiču na svoje stranačke i koalicione partnere u republičkoj vladi i parlamentu, da se tom pitanju pristupi hitno i bez odlaganja".

"Uvereni smo da je već devet godina jedina kočnica za donošenje tog zakona nedostatak političke volje, tim pre jer dobra osnova za izradu tog zakona postoji od novembra 2013. godine", naveo je generalni sekretar LSV Bojan Kostreš.

On je podsetio da je 2013. godine Skupština Vojvodine usvojila Platformu za izradu zakona o finansiranju pokrajine, kojom su predviđeni izvorni prihodi i decentralizacija Poreske uprave Srbije.

Kostreš je naveo i da je prilikom usvajanja budžeta za 2017, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio da se nada da je to "poslednji budžet koji će biti donet bez zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine" a da je zahtev za donošenje tog zakona "stalno na stolu ministarstva finansija Srbije".

"Činjenica da u Zakonu o sprovođenju Ustava Srbije postoji obaveza da ovaj zakon bude donet do 31. decembra 2008. godine, a da ni tokom tadašnje Demokratske stranke, niti tokom dosadašnje vlasti Srpske napredne stranke, to nije učinjeno, pokazuje da je u pitanju tabu tema bez obzira na to ko je na vlasti", ocenio je Kostreš.

Dodao je da će LSV na tome "još jače insistirati" u narednom periodu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side