21.11.2017 Novi Sad

LSV: Javnost treba da zna kako će da posluje Tenis u Vojvodini

LSV: Javnost treba da zna kako će da posluje Tenis u Vojvodini
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od Vlade Srbije i ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da hitno predoče precizne podatke o poslovanju nemačke kompanije "Tenis" u Vojvodini.

LSV je zatražila da se u javnost iznesu podaci o tome gde će sve biti farme svinja te firme, kojeg kapaciteta, na koji način država garatuje zaštitu domaćih proizvođača, kao i koje garancije će kompanija "Tenis" pružiti u vezi sa zaštitom životne sredine.

Stranka je dodala da se u javnosti već pojavljuju informacije o tome da će, pored Zrenjanina i Kikinde, "Tenis"- ove farme biti podignute u Sečnju, Pančevu, Plandištu i Sremskoj Mitrovici.

"Nedopustivo je poklanjanje vojvođanske zemlje na trideset godina stranoj kompaniji, nedopustivo je i dati joj monopol, a od vojvođanskih proizvođača napraviti tek njene čistače svinjaca", ocenila je predsednica stručnog saveta LSV za zaštitu životne sredine Nataša Lalić u pisanoj izjavi.

Kako se navodi, LSV očekuje da ministar poljoprivrede Branislav Nedimović lično predoči na koji način će ovi problemi biti izbegnuti.

"Nedopustivo je dozvoliti kompaniji koja prema nekim najavama planira da proizvodnjom svinjskog mesa prevaziđe ukupnu sadašnju proizvodnju u Srbiji, da to čini bez jasnih mera zaštite životne sredine", dodala je Lalić i zapitala hoće li "Tenis" zaštiti životnu sredinu na isti način kao u Nemačkoj, odakle kompanija potiče.

LSV je postavila i pitanje prečišćavanju otpadnih voda iz "Tenisovih" postrojenja, kao i problem neprijatnih mirisa ili zagađenja zemljišta koje nastaje prilikom tako velike proizvodnje.

"Pozivamo ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da javnosti što pre pruži odgovore na ta pitanja", dodaje LSV.

"Tenis" planira investiciju vrednu 21 milion evra u Zrenjaninu, gde je toj kompaniji Skupština Grada već dodelila 2.431 hektar državnog poljoprivrednog zemljišta na period od 30 godina.

Pojedine političke partije u Skupštini Grada Zrenjanina, među kojima je i LSV, protestovale su protiv te odluke, a u Zrenjaninu su održani i protesti poljoprivrednika koji su traktorima došli ispred Gradske kuće prilikom dodeljivanja zemlje "Tenisu".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side