16.09.2018 | 09:10h ► 19:56h Beograd

Lončar: Zahtev da se iz fonda pomogne obolelom detetu nije upućen na vreme

Lončar: Zahtev da se iz fonda pomogne obolelom detetu nije upućen na vreme Foto: prtscr ytb
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je država imala sredstava da pomogne obolelom četvorogodišnjem Dušanu Todoroviću, ali da niko nije na vreme uputio zahtev za dobijanje novca iz budžetskog fonda za lečenje dece koja boluju od retkih bolesti.

Lončar je za RTS rekao da je od početka godine iz tog fonda uplaćeno više od 218 miliona dinara za lečenje 120 dece.

On je rekao da je dečak kasno sinoć vladinim avionom prebačen u bolnicu u Španiju i da je tamo uredno primljen nakon što je "dao garancije države Srbije".

"Niko nije poslao zahtev za Dušana. Prvi zvanični zahtev bio je u petak po podne. Ne možemo mi van procedure, postoje komisije, ... zato molim sve da upute zahtev Republičkom fondu", kazao je Lončar.

Lončar je najavio da će država uplatiti 250.000 evra jednoj nevladinoj organizaciji kao bi pomogla lečenje još petoro dece u inostranstvu.

Četvorogodišnji Dušan Todorović iz Svilajnca oboleo je od tumora nadbubrežne žlezde, a za njegovo lečenje sredstva sakupljana između ostalog i preko društvenih mreža.

Dete je otputovalo na lečenje u Barselonu u Španiji, pošto je anonimni donator uplatio svotu od 70.000 evra koja je nedostajala.

 

Lončar: Mali Dušan je dobro, na svakih sat vremena sam u kontaktu sa lekarima

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio danas da je četvrogodišnji Dušan Todorović, koji je otišao na lečenje u Barselonu, dobro i stabilno i da je na svakih sat vremena u kontaktu sa lekarima koji ga leče.

Lončar je za televiziju Pink kazao da su urađene prve analize i da bi Dušan Todorović trebalo da ujutru krene sa terapijom.

"Ko može da pomogne, neka pomogne, ko ne može, nemoj samo da odmaže. Nemoj da koristmo ovo u neke druge svrhe", kazao je Lončar.

On je podsetio da će sutra biti uplaćeno 250.000 evra na račun fondacije za lečenje još petoro dece i dodao da "ima tu novca za više od petoro dece".

Kako je rekao, 2012. godine kada nije postojao Budžetski fond za lečenje dece, 45 dece je otputovalo na lečenje u inostranstvu, a 2015. godine 40.

"Već 2017. godine 614 mališana je otišlo samo preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na lečenje", kazao je Lončar.

Budžetski fond je osnovan 2014. godine, a kako je rekao, 127 dece je preko njega je do sada otišlo na lečenje u inostranstvo, a 241 uzorak je poslat na ispitivanja, jer u Srbiji nije mogla da se uspostavi dijagnoza.

Lončar je rekao da je nastala situacija u kojoj se "prvo sazna za nešto preko društvenih mreža" i pozvao roditelje bolesne dece da podnesu zahtev u Ministrastvu zdravlja.

"Dođite sa zahtevom u Ministarstvo zdravlja, posebno postoje ljudi koji se samo time bave. Vaše je samo to. Istog dana nazovemo da dođete, da donesete dokumentaciju, da sednemo, da pozovemo stručnjake koji se bave time i da rešimo vaš problem", rekao je Lončar.

Ocenio je da niko nije podneo zahtev Budžetskom fondu, koji je odbijen jer nije bilo novca.

On je dodao da se 2. oktobra otvara novi deo bolnice "Dragiša Mišović", da je zemunska bolnica dobila magnetnu rezonancu, kao i da se gradi nova Infektivna klinika.

"Oni što nas napadaju, za njihovo vreme tu nije uloženo ni da se okreči. Bilo je teško da se napravi analiza i da se sazna da Infektivna klinika ne može izdrži bilo kakvu rekonstrukciju, takvo je zemljište, mora ta zgrada da se sruši i napravi nova", ocenio je Lončar.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 16.09.2018, 10:03h vreme

    Zar vi znate znacenje reci VREME u zivoru deteta, BAGRO lopovska

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side