Lončar: Srbija pokazala da ima ozbiljan zdravstveni sistem
04.06.2020 Beograd

Lončar: Srbija pokazala da ima ozbiljan zdravstveni sistem

Lončar: Srbija pokazala da ima ozbiljan zdravstveni sistem Foto: Beta/MK GROUP/ANDREJ NIHIL
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je danas da je Srbija tokom epidemije koronavirusa pokazala da ima ozbiljan zdravstveni sistem i da je vredelo svo ulaganje.

 

 


"Zemlja Srbija i njen zdravstveni sistem nije doživeo da se pacijenti nalaze po hodnicima, da se bira između pacijenata ko je mlađi, ko će biti na respiratoru a koga će skinuti sa respiratora. Srbija nije došla u situaciju da nema nekog leka", rekao je Lončar na onlajn-konferenciji "Zdravstvo u Srbiji posle pandemije".

Prema njegovim rečima, Srbija je uspela da u kratkom roku nabavi sve što je neophodno da bi dobili željeni rezultat.

Lončar je rekao da će prava analiza postojati tek za oko godinu dana, da treba da prođe vremena i da se uzmu u obzir sve činjenice.

Ministar je ocenio da je epidemija koronavirusa bila iskustvo za Srbiju i da će zbog tog iskustva Srbija biti u mogućnosti da se suoči sa nekim narednim izazovima. 

 

Vučić: Tokom epidemije nije bilo dovoljno solidarnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da tokom epidemije koronavirusa nije bilo dovoljno solidarnosti, kako je rekao, "niko nije želeo da vidi onog drugog", navodeći da su postojali izuzeci i da je njima posebno zahvalan.

Vučić je na onlajn-konferenciji "Zdravstvo u Srbiji posle pandemije" naveo da nijedna zemlja nije mogla da bude dovoljno pripremljena, već da je bilo pitanje koliko je snažan zdravstveni sistem.

On je ocenio da je Srbija danas spremna na svaki "novi udar".

"Ponosan sam na lekare i svo medicinsko osoblje. Ali bilo je i onih koji su jedva dočekali da odu na bolovanje, ne zbog toga što su zaraženi kovidom-19, već zbog toga što su uganuli nogu, iščašili ruku. Bilo je takvih", rekao je predsednik i dodao da se o tome nije razgovaralo jer je dobro ljudima iznositi dobre primere.

Prema njegovim rečima, tehnička opremljenost Srbije na početku epidemije je bila dovoljno dobra, kako je naveo, "mnogo bolja nego pre nekoliko godina".

"Naši ljudi sa Instituta 'Milajlo Pupin' Mašinskog fakulteta su krenuli da pokušaju da proizvedu srpski respirator i sa tim ulaganjima ćemo nastaviti uz ogromnu zahvalnost njima, jer su to uspeli da naprave na osnovu svoje pameti, a ne naših para", kazao je predsednik.

Vučić je naveo da je važno da analiziramo sve nedostatke kojih je bilo, u kadrovskom smislu i u kvalitetih objekata.

"Bilo ih je (nedostataka) i u nesnalaženju na početku, pronalaženja dovoljno zaštitne opreme. Ali je to kod nas izuzetno kratko trajalo, u najrazvijenijim evropskim zemljama je to trajalo i po mesec dana a kod nas bukvalno tri ili četiri dana", kazao je on.

Kako je zaključio, od presudnog je značaja što je moguće pre podići ekonomiju u zemlji.

"Ogroman novac trošimo na zdravstvo, to je više od petine našeg ukupnog budžeta. A sada sa svim ovim izdvajanjima doći će i do četvrtine, i preći četvrtinu. Doći će do 27, 28, možda do 29 odsto potrošenog novca iz budžeta", kazao je predsednik.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side