Lončar: Elektronska evidencija dijabetesa pomoći će prevenciji
19.03.2018 Beograd

Lončar: Elektronska evidencija dijabetesa pomoći će prevenciji

Lončar: Elektronska evidencija dijabetesa pomoći će prevenciji Foto: print screen
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će Registar obolelih od dijabetesa, odnosno elektronska evidencija obolelih od dijabetesa, omogućiti kontinuirano prikupljanje podataka o toj bolesti i pomoći prevenciji tipa 2 dijabetesa i gestacijskog dijabetesa.

"Registar će omogućiti i monitoring kvaliteta zdravstvenog sistema kroz praćenje indikatora kvaliteta dijabetološke zaštite na nivou domova zdravlja, određene oblasti ili regiona, kao i čitave države, a samim tim i dalje unapređenje zdravstvene zaštite kao i smanjenje troškova" rekao je Lončar, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi, primena elektronske evidencije počela je u tri doma zdravlja - na Paliluli, Starom gradu i Zemunu a, posle podešavanja i unapređenja softvera, takva vrsta evidencije primenjivaće se i u svim domovima zdravlja u Srbiji.U Srbiji je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima.

"Značajan javno-zdravstveni problem predstavlja i činjenica da približno 39 odsto obolelih nisu svesni svoje bolesti. Približno polovinu obolelih čini radno sposobno stanovništvo, ali se tip 2 dijabetesa sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, "dijabetes nameće veliki ekonomski teret svim nacionalnim zdravstvenim sistemima i čitavom društvu", jer su troškovi zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa dva do tri puta veći u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes i iznose 12 odsto troškova u zdravstvu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side