Lončar: Bolji odnos prema trudnicama, u suprotnom smene
13.03.2015 Beograd

Lončar: Bolji odnos prema trudnicama, u suprotnom smene

Lončar: Bolji odnos prema trudnicama, u suprotnom smene Foto: Beta
Odnos prema trudnicama u zdravstvenim ustanovama od danas će morati da bude bolji, a oni načelnici i direktori ginekoloških klinika i porodilišta koji to ne sprovedu, biće smenjeni, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Prema njegovim rečima, do sledećeg petka svi zaposleni na ginekološkim klinikama moraće da imaju identifikaciju na kojoj će pisati ime i funkcija koju obavlja, jer je istraživanje koje je nedavno sprovedeno pokazalo da žene u porodilištima ne znaju ni ko im se obraća, niti im se objašnjava medicinska procedura.

Do sledećeg petka, ustanove imaju rok da obezbede bedževe sa identifikacijom, što će, prilikom prve kontrole koja će se obaviti za nedelju dana biti proveravano.

Tada će se izvršiti i anketa među trudnicama koje su u bolnicama, ali i među onima koje dolaze na pregled.

"Danas će se održati sastanci sa dežurnim ekipama, a u ponedeljak, svi će imati obavezu da održe kolegijume. Načelnici ginekologije će meni biti odgovorni za stanje koje će se dešavati", rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa civilnim društvom tim povodom.

Lončar je rekao i da će oni koji ne promene taj odnos biti promenenjeni i postavljeni oni koji to mogu da sprovedu.

"Svima su nam puna usta da želimo više dece, ali to ne može bez ulaganja. Smatram da su trudnice naše najveće blago i ako se prema njima budemo ponašali onako kako je pokazalo istraživanje, onda nam je budućnost izuzetno loša", rekao je Lončar.

Direktorka Centra za mame Jovana Ružičić, udruženja koje je sprovelo istraživanje, rekla je novinarima da se najveći broj žena žalio na lošu komunikaciju, na to što ne znaju sa kim razgovaraju, kao i zbog toga što im se ne objašnjava medicinski postupak.

Sastanku je prisustvovao i direktor UNICEF-a Mišel Sen Lo koji je izrazio zadovoljstvo zbog dijaloga između Ministarstva zdravlja i civilnog društva.

"Bitno je da promenimo sadašnji stav i da porodilišta budu prijatna za decu i za majke", zaključio je on.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.03.2015, 11:42h bole

    Ministre valjda bolji odnos prema svim pacijentima.Ne zaboravite trudnice nisu pacijenti, to su u velikoj meri zdrave žene kojima jednako treba pažnja kao i svakom drugom!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side