Ljimaj: Priprema se platforma dijaloga sa Srbijom
14.01.2019 Priština

Ljimaj: Priprema se platforma dijaloga sa Srbijom

Ljimaj: Priprema se platforma dijaloga sa Srbijom Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Pregovarački tim Kosova za dijalog sa Srbijom priprema platformu za razgovore koji će biti izraz jedinstva Kosova, nezavisno od toga što dve velike opozicione stranke, Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje, nisu podržale tim, izjavio je zamenik premijera i kopredsedavajući ekipe za pregovore, Fatmir Ljimaj.

Navodeći da će platforma biti glavni stub na kome će se zasnivati ceo proces dijaloga Kosova i Srbije, Ljimaj nije precizirao da li će njome biti utvrđene "crvene linije" u dijalogu.

"Biće to jedinstveni stav Republike Kosovo. To će biti dokument koji će biti vodič kosovske državne delegacije, institucija Kosova i tako će Kosovo imati jedinstvenu poruku, jedinstven glas u budućim razgovorima sa Srbijom", kazao je Ljimaj za radio Slobodna Evropa.

Pregovarački tim Kosova, koji je formiran u Skupštini Kosova u drugoj polovini decembra prošle godine, trenutno radi na pripremi nastavka dijaloga sa Srbijom za šta očekuje i ideje i predloge kao i dokumenta o dosadašnjem toku dijaloga od strane predsednika Kosova Hašima Tačija.

Formiranje pregovaračke ekipe je rezultat stremljenja Vlade Kosova da ojača svoju ulogu u dijalogu sa Srbijom, što politički analitičari na Kosovu vide kao pokušaj smanjenja uloge predsednika Tačija u dijalogu.

Do jačanja ideje o stvaranju pregovaračkog tima došlo je nakon što je Tači izneo ideju o promeni granica, čemu se suprostavljaju premijer Kosova Ramuš Haradinaj, Vlada Kosova i sve stranke zastupljene u kosovskom parlamentu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side