21.11.2018 | 09:42h ► 18:24h Beograd

Ljajić: Srbija pobednik legitimne političke borbe u Interpolu

Ljajić: Srbija pobednik legitimne političke borbe u Interpolu Foto: Z. Raš
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je Srbija izašla kao pobednik "legitimne političke borbe" u Interpolu i dodao da će Beograd nastaviti da zahteva da ukidanje carina koje je Vlada Kosova uvela 6. novembra za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ljajić je za televiziju Prva kazao da je odbijanje zahteva za članstvo Kosova u Interpolu, važno za "oživljavanje" dijaloga u Briselu.

"Da je Kosovo primljeno u Interpol, mislim da bi bio obesmišljen nastavak političkog dijaloga, to bi bilo obeshrabrujuće za kosovske institucije, koje ionako potiru pregovarački proces, jer zašto bi pregovarali kada prečicom mogu da dođu do svih važnih međunarodnih organizacija i institucija", kazao je Ljajić.

On je rekao de je odluka Prištine da carini robu iz Srbije i BiH "van svih dogovora i sporazuma", zbog čega će Beograd nastaviti da apeluje na Vašington i Brisel da se takva odluka poništi.

"To nije održivao, to vid dečje lutnje, ovo je van svih ekonomskih logika i pravila", ocenio je Lajić i dodao da sve ide na teret kupaca, jer je roba u prodavnicima poskupela za najmanje 10 odsto.

 

Ljajić: Srbija će se zbog povećanje taksi obratiti Briselu

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da će se Srbija obratiti Evropskoj uniji povodom odluke Vlade Kosova o uvođenju taksi od 100 odsto.

Ljajić je za Radio slobodna Evropa (RSE) rekao da je novi potez Kosova povezan s "vrlo blagim reakcijama međunarodne zajednice na dosadašanje vancarinske barijere" koje je Kosovo uvodilo, a pre svega na nedavno uvođenje takse od 10 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

"Ovo je par ekselans politička, a ne ekonomska ili trgovinska mera ili odluka. Ovakva mera predstavlja potpunu obustavu trgovine između centralne Srbije i Kosova. Jer će naši prizvođači biti potpuno nekonkuretni u odnosu na druge proizvodđače iz regiona", rekao je Ljajić.

Ljajić je ocenio da je potez Prištine doveo do toga da Sporazum o slobodnoj trgovini Zapadnog Balkana više ne postoji.

On je rekao da će se država Srbija povodom uvođenja taksi od 100 odsto obratiti institucijama u Briselu koje, prema njegovim rečima, imaju obavezu da reaguju na "ove drastične mere".

"Mi smo i do sada imali situaciju da su se čule sporadične readkcije i osude iz Brisela i Vašingtona i drugih institucija, ali nije bilo praktičnih koraka da se ove dosadašnje mere povuku. Ako se sada ne reaguje na ovu potpunu blokadu trgovine, jer drugačije ovo ne možemo nazvati, onda ne znam šta treba da se dogodi pa da neko bude sankcionisan zbog ovakvih stvari koje se dešavaju", rekao je Ljajić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side