26.06.2019 | 10:40h ► 16:34h Beograd

Ljajić: Srbija će nastaviti da snabdeva Kosovo sa osnovnim životnim namirnicama

Ljajić: Srbija će nastaviti da snabdeva Kosovo sa osnovnim životnim namirnicama Foto: Beta / Milan Obradović
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da će Srbija nastaviti na snabdeva stanovništvo na Kosovu, bar sa osnovnim životnim namirnicama.

"Jutros su nam najavili da je najveći deficit sa mlekom. Nema voća i povrća u supremarketima, a i zalihe ostalih namirinica se polako prazne", rekao je Ljajić za RTS.

Kazao je da je nakon specijalne akcije ROSU sve manje robe iz centralne Srbije išlo na Kosovo i dodao da su zbog uvođenja taksi "svi gubitnici", a najviše srpska privreda.

"Iz Srbije je 228 miliona manje robe isporučeno na Kosovo od 21. novembra do 24 juna. Cena robe na Kosovu su povećane za 5,3 odsto. Osim toga Kosovo je povećalo uvoz za 6,4 odsto, uprkos najavama da će domaći proizvođači iskoristiti uvođenje taksi da pojačaju proizvodnju. Jedino ko je verovatno profitirao su šverceri i države u okruženju", rekao je Ljajić.

Ocenio je i da je pitanje taksi postalo unutarpolitičko pitanje na Kosovu i da je jedini "politički dobitnik" premijer Kosova Ramuš Haradinaj koji je te takse uveo.

 

Vlada mora hitno da reaguje da stanovništvo na KiM dobije robu iz centralne Srbije

Rasim Ljajić ponovio je danas da će Srbija na kratak rok morati da nađe način da stanovništvo na Kosovu i Metohiji ne oskudeva sa osnovnim životnim namirnicama, zbog takse koju je krajem prošle godine uvela Priština na robu iz centralne Srbije.

"Vlada mora hitno da reaguje da stanovništvo dobije sve što je potrebno, a u diplomatskom smislu ovaj problem moramo da internacionalizujemo i ukažemo na besmislenost taksi koje su možda nekome donele političke poene", kazao je on novinarima na Zlatiboru.

Dodao je da, prema izveštaju ljudi sa terena, koji koji su jutros obilazili supermarkete i prodavnice, zaliha ima do kraja nedelje.

"Najakutniji je nedostatak mleka i određenih mlečnih proizvida, a postji i deficit voća i povrća", kazao je Ljajić.

On je podsetio da je uvođenje taksi doprinelo gubicima u srpskoj privredi.

"Imali smo 2.662 preduzeća koja prodavala robu na Kosovu i Metohiji, a sada ni desetak više ne prodaje svoju robu", rekao je Ljajić.

Dodao je da štetu ne trpi samo privreda u užoj Srbiji, već i građani na Kosovu i Metohiji koji plaćaju robu skuplje nego ranije.

"Roba koju su uvezli iz drugih država je skupla nego naša, a ni domaća proizvodnja nije mogla da nadomesti taj nedostatak", naveo je Ljajić i još jednom apelovao na Brisel i Vašington da učine dodatni napor da se takse ukinu, time što će izvršiti pritisak na Prištinu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side