Ljajić: Mali šengen zato što region ekonomski zaostaje
13.11.2019 Beograd

Ljajić: Mali šengen zato što region ekonomski zaostaje

Ljajić: Mali šengen zato što region ekonomski zaostaje Foto: Novi Magazin / Zoran Raš
Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da je ključni razlog za pokretanje inicijative "mali šengen" to što region kao celina ekonomski zaostaje za razvijenim zemljama, piše Politika u izdanju za četvrtak.

 

"Prosečni razvoj infrastrukture na Zapadnom Balkanu je oko 50 odsto niži od proseka EU, a sa ovim stopama ulaganja regionu su potrebne 33 godine samo da dostigne sadašnji nivo infrastrukturnih objekata EU", naveo je Ljajić u autorskom tekstu za Politiku.

Naveo je da se udeo visokih tehnologija u izvozu zemalja Zapadnog Balkana kreće od 1,7 odsto u Albaniji do 7,8 odsto u Srbiji, dok je udeo visokih tehnologija u izvozu Češke 20 odsto, a u Sloveniji 19 odsto.

Regionalna integracija, kako je naveo, Srbiji i te kako odgovara jer ostvaruje najveći suficit u razmeni sa zemljama zapadnog Balkana od oko dve milijarde evra.

"Ne postoji ubedljiviji argument za veću usmerenost ka regionalnoj saradnji od toga da smo u prošloj godini u BiH, tržište od svega 3,5 miliona stanovnika izvezli skoro kao u Ameriku, Kinu, Rusiju i Tursku zajedno", rekao je Ljajić.

Kazao je i da je za osetniji rast životnog standarda za svaku zemlju koja ima manje od 10 miliona stanovnika neophodno da učešće izvoza u BDP-u bude iznad 50 odsto, a da takav rezultat nijedna zemlja regiona ne može sama da ostvari.

Ocenio je da najnoviju inicijativu za povezivanje svih ekonomija Zapadnog Balkana prati previše politizacije, a premalo pragmatičnog i racionalnog pristupa, kao i da to nikako nije stvaranje novog saveza ili nove Jugoslavije.

On je naveo da inicijativa predstavlja oživljavanje i sublimiranje već postojećih regionalnih inicijativa kao što su CEFTA, Savet za regionalnu saradnju ili Berlinski proces.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side