16.01.2015 Beograd

Linta: Šovinistička izjava Grabar Kitarović

Linta: Šovinistička izjava Grabar Kitarović Foto: Medija centar
Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta najoštrije je danas osudio izjavu novoizabrane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da sve građane Hrvatske smatra Hrvatima.

Linta je u saopštenju ocenio da je reč o provokativnoj i šovinističkoj izjavi.

"To praktično znači da je Hrvat i onaj ko je pravoslavne veroispovesti i ko je Srbin po nacionalnosti. Navedena izjava predstavlja jasnu poruku preostalim Srbima u Hrvatskoj da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili asimiluju", rekao je Linta.

On je naveo i da se onda postavlja pitanje za koja prava će se Grabar Kitarović boriti jer su "po istom aršinu Hrvati koji žive u Srbiji Srbi, a Hrvati koji žive u BiH Bosanci".

Linta je pozvao predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, Slavena Bačića, predsednika Hrvatskog nacionalnog vijeća, Petra Kuntića, predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Tomislava Žigmanova, direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata da javno kažu da li podržavaju stav hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da su Srbi u Hrvatskoj Hrvati, što podrazumeva da su i Hrvati u Srbiji Srbi ili ipak osuđuju navedeni stav.

"Ako Grabar Kitarović smeta, kako kaže, oslovljavanje s građanke i građani onda bi pored oslovljavanja sa Hrvatice i Hrvati trebala istovremeno da koristi i termin pripadnici srpske i drugih nacionalnih manjina", smatra Linta.

Linta je, takođe, u saopštenju, ocenio izjavu Grabar Kitarović - da bi volela da i Vlada Srbije reši pitanje položaja hrvatske manjine u Srbiji što spada, kako navodi, u poglavlje 23 „Pravosuđe i ljudska prava", licemernom.

On je u tom kontekstu Grabar Kitarović podsetio da je Hrvatska 30. juna 2011. godine zatvorila pregovore o pomenutom poglavlju 23, a da nije rešila većinu problema preostalih Srba u Hrvatskoj i stotina hiljada proteranih Srba koji žive rasejani širom sveta.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica pozvao je predsednicu Hrvatske da se javno založi za realizaciju preuzetih obaveza iz ustavnog zakona i da ne dozvoli da se "ubice Srba slobodno šetaju u Hrvatskoj ili da se preostalim i proteranim Srbima vrate oduzeta prava".

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 16.01.2015, 13:20h Srbijanac (ako ćeš "mak na konac...") (1)

    "Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta najoštrije je danas osudio izjavu novoizabrane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da sve građane Hrvatske smatra Hrvatima..." ...- Pa u čemu je tvoj problem? Ona je i precizirala da su dotični GRAĐANI HRVATSKE po nacionalnosti - SRBI, ali da ih ona smatra ravnopravnima sa HRVATIMA, dakle - kao DRŽAVLJANE HRVATSKE. Otprilike tako je i Nikola Tesla govorio o svom SRPSKOM poreklu i HRVATSKOJ domovini. Najzad, i mi u Srbiji često kažemo "SRPSKI sportista XY (mađarsko ime i prezime) postao je prvak Evrope u atletici..." i sl. Pa, šta? Istina je i da je DŽAVLJANIN SRBIJE , i da je po nacionalnosti MAĐAR! Niko se ne ljuti, ni Srbi ni Mađari zbog toga!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side