07.11.2014 Beograd

Linta: Hrvatska nije pokazala volju da se reše problemi

Linta: Hrvatska nije pokazala volju da se reše problemi Foto: Medija centar
Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta saopštio je danas da Hrvatska nije pokazala stvarnu političku volju da se pronađe pravično i trajno rešenje brojnih problema stotina hiljada prognanih Srba i Srba koji žive u Hrvatskoj.

Linta je pozdravio izjave ministara spoljnih poslova Srbije i Hrvatske Ivice Dačića i Vesne Pusić da su zvanični Beograd i Zagreb opredeljeni za saradnju, ali je ocenio da u Hrvatskoj nema pravne sigurnosti i vladavine prava iz više razloga.

On je u saopštenju naveo da prognani Srbi i Srbi koji žive u Hrvatskoj ne mogu da zaštite svoja prava i slobode, da je hrvatsko pravosuđe pristrasno i nepravično, a da se pojedini zakoni i drugi akti koji se odnose na Srbe ne sprovode, dok su pojedini diskriminatorski prema Srbima.

Linta je naveo da Hrvatska odbija da vrati oduzeta stanarska prava ili isplati pravičnu novčanu nadoknadu, odbija da odredi povoljnu otkupnu cenu stanova koje je deo prognanih Srba dobio kroz Program stambenog zbrinjavanja, a koja je važila za građane hrvatske nacionalnosti početkom devedesetih godina.

"Hrvatska odbija da procesuira počinioce i nalogodavce ratnih zločina prema Srbima, odbija da ekshumira i identifikuje posmtrne ostatke Srba koji se nalaze na poznatim grobnim mjestima, odbija da obeleži logore u kojima su bili zatočeni Srbi i druga mesta srpskog stradanja prigodnim spomen pločama", navodi se u saopštenju.

Linta je dodao i da Hrvatska odbija da obnovi srušene spomenike iz NOB-a i pravoslavne crkve, da isplati naknadu štete za uništenu, nestalu i oštećenu imovinu u terorističkim akcijama, kao i da poništi ugovore o zameni kuća za vreme rata pod pritiscima i pretnjama.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica naveo je i da Hrvatska odbija da vrati stanove i kuće koji su Srbima oteti na osnovu falsifikovanih ugovora, uzurpirano i oteto poljoprivredno i šumsko zemljište, kao i da odbija da isplati zaostale a neisplaćene penzije i deviznu i dinarsku štednju.

"Bez rešavanja otvorenih pitanja iz prošlosti neće biti moguće govoriti o potpunoj normalizaciji odnosa i uspostavi međusobnog poštovanja između dvije države, a kamoli o iskrenom pomirenju između dva naroda", naveo je Linta.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 7.11.2014, 17:41h Ko si sad ti?

    "Linta: Hrvatska nije pokazala volju da se reše problemi..." ... - Ko si sad pa ti? I na čijim si ti jaslama? Samo izvirete odnekud! - Pretpostavljam da si na jaslama Države Srbije...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side