13.11.2017 Leskovac

Leskovački srednjoškolci nisu za ulazak Srbije u EU, ali bi rado tamo živeli

Leskovački srednjoškolci nisu za ulazak Srbije u EU, ali bi rado tamo živeli Foto: pixabay
Polovina anketiranih srednjoškolaca u Jablaničkom okrugu smatra da Srbiji nije mesto u Evropskoj uniji (EU), ali im je EU privlačna, rezultat je istraživanja Ministarstva Srbije za evropske integracije i organizacije EPUS Leskovac.

Na konferenciji za novinare u Tehničkoj školi "Rade Metalac" uz čiju podršku je obavljeno istraživanje, rečeno je da je anketirano 500 učenika iz 18 srednjih škola u Leskovcu, Lebanu, Bojniku, Medveđi i Vlasotincu.

Između 41,2 i 51 odsto ispitanika smatra da je EU "nepravedna prema Srbima, da u EU mali narodi propadaju, da su narodi EU uobraženi i da omalovažavaju Srbe, da EU nudi med i mleko, a nas će samo iskoristiti", te da će EU "umanjiti slobode koje Srbija sada ima, da će EU uništiti srpski nacionalni identitet i da su EU i Srbi različiti svetovi gde niko nikoga ne razume".

Suzana Dimitrijević iz organizacoke EPUS rekla je da su, s druge strane, ti isti mladi ljudi odgovarali da bi rado, kada završe školovanje, otišli da rade u Evropskoj uniji jer se tamo bolje živi.

Ocenjujući šanse za bolji život u Evropskoj uniji, 60,1 odsto ispitanih je navelo da EU otvara mogućnosti za mlade, 43,1 odsto da EU poštuje različitosti svih naroda, 52,6 odsto da EU podržava različite veroispovesti i 53 odsto srednjoškolaca se opredelilo za stav da ulazak u EU Srbiji otvara mogućnost razvoja.

Trećina ispitanika nije znala, ili nije imala nikakav stav o odnosima Srbije i Evropske unije, što pokazuje, kako je rečeno, da mladi ne znaju dovoljno ni o EU, ni o evro-integraciji Srbije.

"Ovim istraživanjem je osvetljena potreba za boljim informisanjem mladih o evropskim integracijama Srbije, što je pre svega zadatak za škole i medije, jer jedino dobra informisanost i činjenice mogu pomoći da se prevaziđu predrasude", zaključuje EPUS.

Na konferenciji za novinare je rečeno da su anketirani srednjoškolci bili "šokirani" kada im je rečeno da se "Rusija ne nalazi na listi prvih 15 zemalja koje ulažu bespovratna sredstva u razvoj Srbije, već da su na prvom mestu fondovi EU, na drugom SAD, na trećem Nemačka, tek na osmom Japan, a na petnaestom Kina".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
FEST 2018
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw