03.08.2015 | 11:12h ► 13:00h Beograd

Lekarima "Decedre" po 15 meseci zatvora

Lekarima "Decedre" po 15 meseci zatvora Foto: Tanjug / Zoran Žestić
Prvi osnovni sud u Beogradu ponovo je danas osudio na po 15 meseci zatvora troje lekara privatne beogradske klinike "Decedra" zbog nesavesnog lečenja Jelice Radović (19) preminule od sepse nakon operacije čukljeva na toj klinici 2006. godine, a v.d. direktora klinike na uslovnu kaznu.

Na po 15 meseci zatvora osuđeni su hirurg ortoped Slavko Tomić, kao i specijalisti anesteziologije Miodrag Stojanović i Olivera Jeremić zbog krivičnog dela "teško delo protiv zdravlja ljudi".

Njima je izrečena i mera bezbednosti zabrane obavljanja poziva, delatnosti i dužnosti u trajanju po od dve godine.

V.d. direktora klinike "Decedra" Svetlana Sremčević zbog krivičnog dela "nesavestan rad u službi" osuđena je na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana, uz istu meru bezbednosti četiri godine.

To je druga prvostepena presuda, pošto je prvu kojom su lekari bili osuđeni na kazne zatvora ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu presudu stranke će imati pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu. Prvom ukinutom presudom lekari su bili osuđeni na iste kazne.

Jelica Radović je umrla 9. septembra 2006. godine.

Ona je operisana 5. septembra iste godine na klinici Decedra, a njeni roditelji su narednog dana primetili da joj je loše.

Jelica je 8. septembra prebačena u Ginekološko-akušersku kliniku i posle u Urgentni centar, gde su lekari utvrdili da ima sepsu.

 

Advokat: Prvi put efektivna kazna zatvora za lekare

Presuda povodom smrti Jelice Radović (19) je prva odluka u istoriji pravosuđa kojom su lekari osuđeni na zatvorske kazne zbog propusta u radu, izjavio je danas advokat porodice Marko Kastratović.

"Efektivna kazna je revolucija", kaže Kastratović navodeći da medicina i zdavstveni sistem mogu da budu izmenjeni jedino na način što će neko od lekara otići u zatvor.

Kastratović je novinarima posle izricanja presude rekao da su ranije uvek lekarske greške i njihova solidarnost kažnjavani po principu uslovnih i blažih osuda, jer su se "čuvali među sobom".

Marko Kastratović i Diana Radović / Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Kako je naveo, tada će i svi ostali lekari mnogo vise razmišljati kako postupaju prema budućim pacijentima, jer ih može sačekati slična sudbina - da lekar, školovan čovek, intelektualac, profesor završi u zatvoru zbog toga što nije vodio računa i što se prepustio bahatosti koju je društvo dozvolilo nagradama i podmićivanjima.

Kastratović je rekao da je suštinsko pitanje to što je društvo dozvolilo da generacijama bahatost lekara, kod kojih svi pre ili kasnije moraju da odu, dođe do te mere da oni izgube poštovanje prema pacijentu i da prave greske koje, na nesreću, zbog banalnosti koštaju mlade ljude života.

Prema njegovim rečima, Apealcioni sud može u slučaju žalbe na presudu jedino sam da donese odluku, ali ne i da po drugi put vrati suđenje na početak pred redovni sud, jer je jednom već to uradio.

Diana Radović, majka Jelice Radović, rekla je novinarima da je za njih kao porodicu svakako značajno da je presuda osuđujuća.

Roditelji preminule devojčice / Foto: Tanjug / Zoran Žestić

"Takođe, jako je značajno da je kazna efektivna što i jeste bio smisao ove dugogodišnje i mukotrpne borbe. Sada je u principu sve na sudijama Apelacionog suda koji nikako ne smeju da dozvole da podlegnu raznim uticajima korupcije, rođačkim i političkim vezama", rekla je ona.

Otac Jeličin, Veselin Radović rekao je novinarima da se nada da će ovoga puta postupak pred Apelacionim sudom "biti korektan u odnosu na prošli put".

 

Ortoped: Žaliću se na presudu, sud veštaka politički obojen

Hirurg ortoped Slavko Tomić najavio je danas da će se žaliti na presudu kojom je osuđen na 15 meseci zatvora povodom smrti Jelice Radović (19) posle operacije čukljeva na klinici "Decedra", osporavajući mišljenje sudskih veštaka za koje tvrdi da su politički obojeni.

Tomić je novinarima posle izricanja presude rekao da je sigurno da u tom slučaju sepsa nije uzrok smrti i dodao da je proces počeo tako što je podnosilac krivične prijave pre završetka obdukcije decidino rekao da je uzrok smrti sepsa i posle devet godina niko u Srbiji ne sme da kaže da nije.

Foto: Tanjug / Zoran Zestić

"Koga se boje, eskulapa iz Paraćina? Uzrok smrti je anesteziološki, ne može od hururške spese neko da oboli za 15 minuta posle čiste ortopedske operacije", kaže Tomić i ukazuje da se radi o bivšem ministru zdravlja "koji je tu tragediju i nesreću iskoristio za neke dnevno političke poteze ili da prikrije neke svoje radnje".

Tomić je rekao da je tokom celog sudskog procesa želeo da se dođe do istine zbog čega je umrla Jelica Radović, a ne ko će biti oslobođen ili osuđen.

"Za devet godina u zemlji Srbiji ne može da se utvrdi od čega je neko umro nego se to prepušta medicinskim laicima pa zvali se oni tužioci ili sudije", kaže Tomić.

Tomić kaže da će pokušati pravnim sredstvima da se kao lekar suprotstavi bahatosti suda i sudskih veštaka, navodeći da je oštećen, da je profesor na Medicinskom fakultetu i da je imao više od 10.000 operacija.

"Bio sam ponosan na svoj rad, sve je to palo preko noći za jedan minut zbog eskulapa iz Paraćina", naveo je Tomić.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.08.2015, 16:31h prob4 (1)

    Po mom skromnom mišljenju kazne su blage obzirom na činjenicu da su svojim činjenjem-nečinjenjenim dozvolili da se ugasi jedan mladi život. Uzgred ovo tzv.naše pravosudje i dalje pokazuje svoje visoke domete. Proces traje 9 godina, ej 9 godina i presuda još nije konačna. Pa šta više reći a ne zaplakati....

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side