LDP: Utvrditi odgovornost Tome File zbog izjava o ubicama Zorana Đinđića
10.02.2018 Beograd

LDP: Utvrditi odgovornost Tome File zbog izjava o ubicama Zorana Đinđića

LDP: Utvrditi odgovornost Tome File zbog izjava o ubicama Zorana Đinđića
Liberalno-demokratska pratija (LDP) pozvala je danas nadležne organe i Advokatsku komoru Beograda da po najhitnijem postupku utvrde odgovornost Tome File za kršenje etičkih i zakonskih normi poslednjim izjavama o ubici Zorana Đinđića.

LDP to traži zbog izjave Tome File kojom, kako navode, Zvezdana Jovanovića, pravosnažno osuđenog za ubistvo premijera, naziva herojem i javno mu nudi strategije za upisivanje u patriotski blok.

"Izjava haškog advokata Tome File je skandalozno relativizovanje ubistva prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića i služi da prikrije krvave tragove Filinih klijenata koji su unakazali Srbiju svojom zločinačkom politikom", ocenjeno je iz LDP-a.

Po ocenam te stranke, relativizovanje zločina, njihovo negiranje i vređanje žrtava praksa su tog beogradskog advokata, ali "užasava činjenica da je Fila kandidat na listi Socijalističke partije Srbije, o čijoj odgovornosti za zlodela u prošlosti nema ni najmanje rasprave".

"Zataškavanje činjenica i prikrivanje zločina ne sme biti strategija bilo koga ko želi normalnu i bolju budućnost za ovo društvo, koje je dovoljno izmučeno svakodnevnim instant sukobima i tabloidnim naslovnim stranama", piše u saopštenju.

LDP podseća da ni danas nije utvrđena politička pozadina ubistva prvog demokratskog premijera Srbije.

"Veličanje i davanje političkih alibija ubici premijera Zorana Đinđića samo je nastavak nacionalističke kampanje koja Srbiju i njene građane drži kao taoce zločinačkog poduhvata potpunog uništavanja ovog društva", ističu iz LDP.

LDP smatra da utvrđivanje odgovornosti File predstavlja nadu da Beogradom neće upravljati njegovi klijenti, već da će politički akteri nastaviti da se bore za bolju budućnost naše dece i Beograda i Srbije.

Advokat Toma Fila, za list Ekspres izjavio je da bi on drugačije koncipirao odbranu osuđenima za ubistvo premijera i da bi savetovao Zvezdana Jovanovića da prizna da je ubio Đinđića iz političkih motiva, jer ga je smatrao izđanikom.

Đinđić je ubijen 13. marta 2003. ispred Vlade Srbije. Za njegovo ubistvo 2009. osuđeno je 12 osoba, a maksimalne kazne od 40. godina zatovra, izrečene su Zvezdanu Jovanoviću i komadantu jedinice za specijalne operacije Miloradu Ulemeku Legiji.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 10.02.2018, 21:48h Prometej

    Toma Fila je u pravu, sa advokatskog stanovišta. Od 2000.-2003. godine političko vodjstvo je ogrezlo u kriminal. Državnu vrh na čelu sa Djindjićem i političari su saradjivali sa tajkunima i srpskim kriminalcima, uključujući i zemunski klan. Moguće je da je Djindjić u jednom trenutku rešio da se povuče, ali ... "dala baba dinar da udje u kolo, ...". Sve što se desilo je obračun medju kriminalcima u kome niko nije bio čist. Šteta što su isti vodili i operaciju "Sablja", zamaskirali su sve, srušili Šiptarevu kuću da bi uništili dokaze, ... To je bio pravi momenat da se uništi kriminal u Srbiji. Da se to desilo, danas bi naš život bio bolji. Ovako, niko nije stradao (osim žrtvovanih), pa se samo nameće u kakvim uslovima živimo. ;-)))

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side