22.02.2018 | 14:22h ► 16:37h Beograd

Lavrov: U Evropi vlada nezdrava situacija

Lavrov: U Evropi vlada nezdrava situacija Foto: Beta / Ognjen Stevanović
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Beogradu da Rusija podržava samostalan, nezavisan i višesmerni kurs Srbije jer se i sama u spoljnoj politici rukovodi tim prinicipima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačičem, Lavrov je rekao da je Rusija privržena međunarodnom pravu u rešavanju svih problema, kako u EU tako i u drugim regionima i da se to tiče i strogog sprovođenja rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

"U Evropi vlada nezdrava situacija zbog pokušaja nekih članova EU i NATO da ojačaju konfrontaciju, gurajući sve dalje NATO na istok ne uzimajući u obzir mišljenje stanovništva, a to se tiče onoga što je bilo u Crnoj Gori i što se sada pokušava u Makedoniji pa i u BiH", ocenio je Lavrov.

On je rekao da se Rusija pridržava svih sporazuma koji se tiču Kosova, ali i BiH i dodao da će se Rusija usprotiviti svakom pokušaju da se ti sporazumi zaobiđu i prekrše.

Kada je reč o BiH, Lavrov je rekao da je neophodno da sva pitanja moraju da se rešavaju na osnovu dogovora dva entiteta i tri državotvorna naroda.

Prema rečima ruskog ministra, razgovori sa srpskim kolegom su pokazali široko podudaranje u stavovima o međunarodnim pitanjima, a bili su posvećeni većim delom ;saradnji u međunarodnim organizacijama kao što su UN, OEBS i Savet Evrope.

Lavrov je rekao i da važnu ulogu u razvoju bilateralnih odnosa ima međudržavna komisija za saradnju koja je nedavno u Sočiju konstatovala da je postignut vidan napredak u realizaciji onoga što su dogovorili predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, prošlog decembra u Moskvi.
 

Lavrov: Tačijeva retorika neće promeniti stav Rusije o Kosovu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Beogradu da retorika kosovskog predsednika Hašima Tačija neće promeniti stav Rusije o Kosovu.

"On se neće promeniti. Kosovski lideri treba da se bave svojim poslovima jer su već optuženi za ratne zločine. Nažalost, to svetske kolege ; koje štite albanske vlasti zaboravljaju", rekao je Lavrov ;povodom izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija da bi ruskim priznanjem Srbija odustala od "lažne mitologije".

Ruski ministar je rekao da se Rusija zalaže za strogo spovođenje rezolucije 1244.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je, povodom Tačijeve izjave, da je logičnije da SAD i Velika Britanija povuku priznanje nezavisnosti Kosova nego da Rusija prizna tu nezavisnost i ocenio da je velikoalbanska retorika najveća pretnja u regionu.

 

Lavrov: Rusija visoko ceni kurs Srbije na očuvanju vojne neutralnosti

"Taj status je faktor koji doprinosti stabilnosti u celom regionu", kazao je Lavrov i dodao da se Rusija zalaže za mir, stabilnost, bezbednost i jedinstvo u regionu Balkana.

On je kazao da će Rusija i dalje pružati pomoć Srbiji u odbrani zakonitih prava po pitanju autonomne pokrajine Kosovo, oslanjajući se na rezoluciju 1244.

Lavrov je kazao da se značajan deo antiruskih ideja na Balkanu inicira iz Vašingtona u cilju vojnog i političkog dominiranja Amerike.

"Rusija nikada nije razmatrala Balkan kao mesto za geopolitičke igre", kazao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije kazao je da se od balkanskih zemalja stalno traži da biraju između Rusije s jedne strane i EU i NATO s druge strane, navodeći da je "tužan rezultat" takve politike zapadnih zemalja državni prevrat u Ukrajini koji je podržan iz Vašingtona.

Lavrov je ukazao da je realna pretnja svetu terorizam i da NATO ne uspeva da odgovori na njega.

Pozvao je sve da se zalažu za mir i istakao da se Rusija trudi da pronađe odgovor na brojne izazove u svetu

Ministar spoljinih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija i Rusija imaju viševekovne prijateljske odnose i dodao da Srbija "nikada nije, ne može i neće voditi antirusku politiku".

"Srpska politika i politika u interesu Srbije podrazumeva savezništvo sa Rusijom, ne vidim drugi način... Srbija danas ne može da odbrani svoje nacionalne i državne interese bez pomoći Rusije", istakao je Dačić.

Dačić je kazao da svako ko u Srbiji govori o tome da zemlja treba da vodi antirusku politiku pod uticajem zapada, "svesno ili nesvesno" govori nešto što je na štetu Srbije i njenog naroda.

"To nije samo emocionalni odnos, to nije nešto što je u genetskom kodu našeg naroda, to je odnos ne samo reči i pisma nego i dela. U svakom trenutku za pomoć možemo da se obratimo Rusiji i Sergeju Lavrovu", kazao je Dačić.

On je istakao da kad god postoji neki problem u međunarodnim organizacijama bez podrške Rusije mi ne možemo da se odbranimo.

 

Rusija će razmotriti primirje u Siriji

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da će Moskva razmotriti podršku rezoluciji Saveta bezbednosti UN koja poziva na prekid vatre u Siriji ako time ne budu obuhvaćeni borci Islamske države i Komiteta za oslobođenje Levanta, povezanog s al-Kaidom.

Lavrov je izjavu dao u vreme humanitarne krize u predgrađu Damaska Istočnoj Guti.

Opozicioni aktivisti i bolničari su danas naveli da je u bombardovanju tog područja stradalo 13 osoba.

Šef ruske diplomatije je rekao da Rusija predlaže takav tekst rezolucije koji bi iz primirja isključio Islamsku državu, grupe povezane al-Kaidom kao i neimenovane "grupe koje s njima sarađuju i sistematski granatiraju stambene delove Damaska".

 

Lavrov uručio Dačiću ruski orden prijateljstva

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uručio je danas orden prijateljstva šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću za zasluge u jačanju prijateljstva i saradnje dve zemlje.

Lavrov je u ambasadi Rusije u Beogradu rekao da je Dačić doprineo razvoju spoljnopolitičke saradnje Rusije i Srbije, kao i trgovinsko-ekonomske saradnje i da mu je velika čast da u ime ruskog predsednika Vladimira Putina uruči orden Dačiću.

Dačić je rekao da je prethodnih godina ulagao maksimalne napore da uvek i svuda promoviše politiku saradnje Srbije i s njenim partnerima, a naročito prijateljima kao što je Rusija.

"Veoma sam počastvovan što su Rusija i njen predsednik Vladimir Putin, osvedočeni prijatelj srpskog naroda, prepoznali taj moj rad i napore", rekao je Dačić.

 

Brnabić i Lavrov: Ekonomska saradnja Rusije i Srbije u usponu

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov saglasili su se danas u Beogradu da je ekonomska saradnja sve zemlje u usponu, naročito u oblasti energetike, a da je neophodno ubuduće staviti akcenat i na projekte koji se tiču infrastrukture, saobraćaja i poljoprivrede.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Brnabić je Lavrovu zahvalila "na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i podršci koju Rusija pruža Beogradu u dijalogu sa Prištinom".

Lavrov je, dodaje se, ocenio da je neophodno da Priština pristupi punoj implemenatciji Briselskog sporazuma, pre svega formiranju Zajednice srpskih opština.

Premijerka je u razgovoru najavila završetak radova na Hramu svetog Save i njegovo svečano otvaranje 2019. godine, kojem će prisustovati i predstavnici Rusije, a Lavrov je rekao da je emotivno doživeo jutrošnju posetu Hramu gde je prisustvovao svečanom predstavljanju mozaika u kupoli - poklona Rusije.

Oslikavanjem kupole dat je značajan doprinos u negovanju kulturne baštine i rusko-srpskog prijateljstva, rekao je šef ruske diplomatije.

Poseban potencijal premijerka Brnabić je prepoznala u saradnji na polju inovacionih tehnologija, nauke i obrazovanja rekavši da je Rusija, koja je razvila mrežu tehnoloških parkova, uzor za Srbiju, navodi se u saopštenju.

Govoreći o kulturnoj saradnji, Brnabić je najavila čvršću saradnju u oblasti filmske industrije i koprodukciju za snimanje filma o Nikoli Tesli, u narednoj godini.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side