Lavrov o NATO bombardovanju SRJ 1999. godine
22.03.2019 Moskva

Lavrov o NATO bombardovanju SRJ 1999. godine

Lavrov o NATO bombardovanju SRJ 1999. godine Foto: Beta, AP
Zapadne sile su prvi put počele da odstupaju od međunarodng prava kada su počele da bombarduju SR Jugoslaviju 1999. godine, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za dokumentarac ruske televizije NTV povodom 20. godišnjice od početka vazdušnih udara na SRJ.

"Sve zapadne stalne članica Saveta bezbednosti UN - SAD, Velika Britanija i Francuska, žustro su se založile za upotrebu sile", rekao je Lavrov u intervjuu za dokumentarni film te televizije pod naslovom "Zaokret iznad Atlantika" koji će biti emitovan večeras, prenela je ruska agencija TAŠ.

NATO je 1999. počeo bombardovanje SRJ. U znak protesta, ruski premijer Jevgenij Primakov je naredio da se avion kojim je putovao u SAD okrene iznad Atlantika.

Lavrov, koji je bio stalni ruski predstavnik u UN 1999. godine, dodao je da su tadašnje nestalne članice SB Kanada i Holandija podržale zapadne zemlje dok su se Rusija, Kina i nestalne članice Argentina i Brazil aktivno protivile planovima i zahtevima za upotrebu sile.

Međutim, kako je rekao Lavrov, "Amerikance nije bilo moguće zaustaviti".

"Oni su odavno bili doneli odluku i tražili su odobrenje Saveta bezbednosti UN. Ali kada je postalo jasno da to neće moći da dobiju oni su sproveli jednostranu agresiju na suverenu državu kršeći Povelju UN i principe OEBSA i remeteći celokupan svetski poredak ustanovljen posle Drugog svetskog rata", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da je operacija protiv Jugoslavije takođe bila povezana sa željom NATO da se proširi na istok, bliže granicama Rusije.

Lavrov je dodao da se takvo ponašanje nastavlja do danas, da je tada počeo da se koristi dvostruki rečnik i da su Amerikanci krenuli da unište međunarodno pravo i zamene ga pojmom "poredak zasnovan na pravilima", a ta pravila su, kako je rekao, sami postavili.

"Zapadne zemlje sada imaju tendenciju da koriste izraz poredak zasnovan na pravilima, umesto da se pozivaju na poštovanju međunarodnog prava", rekao je Lavrov.

On je ukazao da je razlika jasna, da je međunarodno pravo nastalo kao rezultat konsenzusa postignutog pregovorima dok pravila "izmišlja Zapad i traži od svih da ih slede". On je dodao da je sve to počelo pre 20 godina.

Lavrov je rekao da je NATO bombardovanje bilo flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava, da su bombe pogodile putnički voz, i televiziju, što je potpuno neprihvatljivo.

Ruski ministar je rekao da se posledice rata zapada protiv Jugoslovenskih medija i dalje osećaju.

"Oni pokušavaju da iskoriste iskustvo koje su stekli nazivanjem nekih medijkskih kuća propagandnim sredstvima. Tako se sada u Francuskoj nazivaju RT i Sputnjik, zabranjeno im je da učestvuju na događajima gde su akreditovani drugi mediji", rekao je Lavrov i dodao da su pre 20 godina neke medijske kuće počele da optužuju novinare da su sredstva propagande, da su tako pravdali napade na beogradsku Radio-televiziju.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 22.03.2019, 13:57h Građanin Srbije

    Malo je kasno braćo Rusi za pranje od moralne odgovornosti.Bilo je šta je bilo i nemojte nas podseati više na to bolje je i za nas i za vas.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side