Lajkuj me pa ću te šerovati
04.09.2011 Beograd

Lajkuj me pa ću te šerovati

Lajkuj me pa ću te šerovati
Kako je nastao trend uvođenja engleskih reči u svakodnevni govor i da li su zaštitnici čistote srpskog jezika u pravu kada kažu „da se Vuk Karadžić prevrće u grob“ svaki put kada neko „lajkuje“ nečiji status na Fejsbuku.

Da li se gledamo tunajt?“, „Jesi li dobio fidbek od nje?“, „Ona je skroz vonabi ja“, „Kada se budeš apdejtovala, onda ćeš moći da pričaš“ – otprilike ovako sve češće izgledaju SMS poruke ili detalji razgovara mladih u svakodnevnoj komunikaciji. Reč je o relativno novoj pojavi među mladom i urbanom populacijom koja svesno ubacuje i kombinuje engleske reči, fraze, a neretko i cele rečenice u pisanju i govoru.

U nekim ekstremnijim primerima gotovo nijedna rečenica, poruka ili e-mail ne može da prođe bez strane reči ili skraćenice za neku englesku reč ili frazu. Ovo nije priča o upotrebi tuđica engleskog porekla, koje su već domaće u srpskom jeziku, već o ciljanoj i svesnoj nameri upotrebe stranih reči i izraza. Zbog toga se slobodno može reći da je reč o novoj vrsti žargonskog jezika. Kao pandan izrazima koji su iz istih razloga nastali u drugim jezicima, ovaj govorni manir ili sleng kod nas bi mogao da dobije ime – „serbglish“.

U teoriji, postoji oko 15 razloga za upotrebu slenga. Neki od njih su: razonoda, potreba da se bude duhovit, drugačiji, zatim, slikovito izražavanje, skretanje pažnje, bežanje od klišea, ublažavanje ozbiljnosti, podsticanje prisnosti, pokazivanje pripadnosti, isključivanje drugih i postizanje tajnovitosti.  Skoro svaki od njih savršeno bi mogao da da odgovor na pitanje zašto engleski u Srbiji ubrzano dobija svoju sleng varijantu.

autor: Nikola Družijanić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 4.09.2011, 11:03h Nenad (2)

    Ma daj, pa nas jezik je oduvek bio i ostao pun stranih reci od carape do srafcigera, i nista nam nefali

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side