Lajčak: Sve što je dogovoreno u dijalogu mora da bude ispunjeno, uključujući ZSO
15.10.2020 | 15:26h ► 21:26h Beograd

Lajčak: Sve što je dogovoreno u dijalogu mora da bude ispunjeno, uključujući ZSO

Lajčak: Sve što je dogovoreno u dijalogu mora da bude ispunjeno, uključujući ZSO Foto: Beta/European Council/Zucchi-Enzo
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras u Beogradu da sve što je dogovoreno u pregovorima Srbije i Kosova mora da bude ispunjeno i da na kraju procesa ne treba da ostane nijedno otvoreno pitanje.

 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Lajčak je rekao da je zaključak dvodnevnih razgovora koje je imao u Prištini da sve što je dogovoreno mora da bude ispunjeno, uključujuči osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Što se tiče ZSO, tu je sve potpisano i treba da se primeni. Sledeći korak je da se pregovara o statusu ZSO i ti pregovori će biti vođeni u Briselu", kazao je Lajčak.

Naveo je da je u Prištini imao 25 sastanaka i da nijedan od njegovih sagovornika "nije rekao da oni neće da ispune obaveze, već je na svim sastancima rečeno da ono što su prihvatili mora da bude ispunjeno, uključujući ZSO".

Dodao je da su pregovori "toliko ozbiljni" da je logično da će Ustav Kosova "morati da se menja".

"I niko mi nije rekao da je to nemoguće, Ustav nije Biblija. Ako se dogovaramo o ozbiljnim stvarima, to mora da se odrazi u Ustavu", rekao je specijalni predstavnik EU.

On je kazao da su u prethodna četiri meseca, odnosno od obnove dijaloga pod okriljem EU posle 20 meseci zastoja, dve strane "napravile dobar pomak", dogovorile se oko procesa i oko pitanja nestalih i za ekonomsku saradnju.

"Sad se bavimo osetljivim pitanjima finansijskih potraživanja, nekretnina, imovine, a takođe i pitanjem Zajednice srpskih opština", naveo je Lajčak.

Dodao je da je cilj dijaloga normalizacija odnosa, a da dve strane treba da se dogovore šta ona znači.

"Mi mislimo da je normalizacija u interesu svih. EU je tu da pomogne, nismo tu da primoravamo bilo koga. Ne možemo mi da želimo normalizaciju više od Srbije i Kosova", rekao je predstavnik EU.

On je kazao i da je cilj celog procesa da se Srbija i Kosovo približe članstvu u EU, da nema roka za okončanje dijaloga, ali i da proces "ne treba odugovlačiti".

Naveo je da je "uvek protiv veštačkih rokova" i da je EU tu da "pomogne da proces ide onoliko brzo koliko su strane spremne".

"Taj proces je vezan za evropsku perspektivu. Apsolutno sam ubeđen da će uspeh dijaloga značiti puno na evropskom putu Srbije, ali nije moje da sa ovog mesta danas kažem šta to tačno znači", rekao je Lajčak na pitanje da li je EU spremna da ponudi članstvo Srbiji ako potpiše pravno obavezujući sporazum s Prištinom.

autor: IG/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side