Labris: Brnabić nije doprinela poboljšanju prava i zaštite lezbejki
10.12.2019 Beograd

Labris: Brnabić nije doprinela poboljšanju prava i zaštite lezbejki

Labris: Brnabić nije doprinela poboljšanju prava i zaštite lezbejki Foto: Beta / Slobodan Miljević
Organizacija Labris danas je u otvorenom pismu premijerki Ani Brnabić poručila da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima premijerku lezbejku, ali da ta činjenica ni na koji način nije uticala ni na poboljšanje zaštite prava lezbejki, ni na to da budu vidljivije u društvu.

U pismu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava se navodi da Ana Brnabić, koja je privilegovana zbog svog društvenog statusa, treba da bude ta koja će da krči put za sve i da pomogne lezbejkama i biseksualnim ženama da postanu punopravne građanke društva.

"Lezbejke i biseksualne žene predstavljaju jednu od najugroženijih i najmanje vidljivih grupa, ne samo unutar društva, već i u okviru same LGBTI zajednice", piše u otvorenom pismu.

U pismu se navodi da su lezbejke i biseksualne žene "diskriminisane od društva, anatemisane od okoline, neprimetne za zakon".

"Problem koji delimo sa celom LGBTI zajednicom i koji je u sistemskom smislu najveći problem, jeste nepostojanje Zakona o registrovanim istopolnim zajednicama što nas uskraćuje za brojna građanska prava", piše u saopštenju.

Lezbejke i biseksualne žene se, kako navode, svakodnevno susreću i sa diskriminacijom u zdravstvenom sektoru, jer zdravstveni radnici nisu senzibilisani za rad sa njima i nedostaju im informacije o specifičnostima problema vezanih za njihovo seksualno i reproduktivno zdravlje.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side