Laboratorija u Kragujevcu dobila novi PCR aparat, uskoro obnavlja testiranje
06.08.2020 Beograd

Laboratorija u Kragujevcu dobila novi PCR aparat, uskoro obnavlja testiranje

Laboratorija u Kragujevcu dobila novi PCR aparat, uskoro obnavlja testiranje Foto: pixabay.com
Kovid laboratorija "Kraguj" Instituta za javno zdravlje počeće ponovo sa testiranjem do 200 uzoraka brisa dnevno, pošto je opremljena sa novim PCR aparatom, uz postojeći koji je nedavno servisiran.

U Institutu je agenciji Beta rečeno da će testiranje briseva iz Šumadijskog okruga u laboratoriji "Kraguj" biti obnovljeno u subotu ili ponedeljak.

Laboratorija je prekinula PCR testiranje 6.jula zbog servisiranja jedinog aparata i od tada se svi uzorci brisa iz Šumadijskog okruga šalju u laboratorije u Beogradu.

Direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević je rekao agenciji Beta da je jedna kompanija donirala kovid laboratoriji novi PCR aparat i da se danas i sutra sprovodi obuka osmoro zaposlenih.

On je rekao da se u Šumadiji dnevno uzima oko 300 uzoraka brisa, a da će laboratorija "Kraguj" koja uskoro obnavlja testiranje, moći da obradi 180 uzoraka, dok će 120 ići u laboratoriju "Vatreno oko" u Beogradu.

Vasiljević je rekao da će kapacitet laboratorije biti dupliran na oko 400 uzoraka dnevno, kada bude stigao ekstraktor za automatsku pripremu uzoraka, koji je kupio Institut.

Institut je kupio i zamenio hepa filter za zaštitu zaposlenih od zaražavanja u laboratoriji.

Prema rečima Vasiljevića, ako RFZO bude nabavio za kragujevačku laboratoriju još jedan PCR aparat i ekstraktor, uz angažovanje dodatnog kadra, mogao bi da bude uveden rad u dve smene uz značajno povećanje kapaciteta - do 500 uzoraka po smeni.

On je rekao da je kragujevački Institut u programu Evropske unije od kojeg se očekuje finansiranje šestomesečnog rada još troje lekara i četvoro laboranata u kovid laboratoriji.

Vasiljević je rekao da je za komforniji rad kovid laboratorije u Kragujevcu potrebno da bude smeštena na jednom mestu, na šta je ukazano juče timu ministarstva koji obilazi laboratorije u Srbiji u cilju unapređenja rada.

"Kraguj" sada koristi oko 100 kvadrata, odnosno tri prostorije u zgradi Instituta kao i namenski kontejner u blizini tog objekta. 

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja