Kurti predložio da se 15. marta ukinu takse na sirovine iz Srbije
10.03.2020 Beograd

Kurti predložio da se 15. marta ukinu takse na sirovine iz Srbije

Kurti predložio da se 15. marta ukinu takse na sirovine iz Srbije Foto: Beta/STA/Tamino Petelinsek
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je predložio da 15. marta budu ukinute takse od 100 odsto na sirovine iz Srbije, a da se zatim Srbija do 1. aprila obaveže da će obustaviti kampanju za povlačenje priznanja Kosova i da počne da uklanja necarinske prepreke.

Kurti je u intervjuu za nemačku javnu televiziju ARD rekao da je to predlog koji je izraz dobre volje i njegov lični stav kao premijera, a ne i odluka vlade i ponovio da želi dobrosusedske odnose sa Srbijom.

"Mislim da sve države Zapadnog Balkana treba da uđu u Evropsku uniju, po mogućnosti što pre. Mi nismo susedi EU. Mi smo okruženi Evropskom unijom. Postoje zemlje na istoku i na jugu koje su susedi EU. Ali to ne važi za šest država Zapadnog Balkana kojima su potrebne investicije, a centru tih šest država Zapadnog Balkana je Kosovo", rekao je Kurti.

Premijer Kosova je ocenio da bi u narednim mesecima za Zapadni Balkan od najveće važnosti bilo da EU otvori pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom i uvede liberalizacju viznog režima za građane Kosova.

"To je ono što zahtevam od naših partnera u EU. Ispunili smo sve kriterije, a nova vlada je odlučna da poboljša imidž zemlje, i to u prvom redu tako što će se boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou", rekao je Kurti.

Prema rečima Aljbina Kurtija, borba protiv korupcije i otvaranje novih radnih mesta biće prioritetni zadaci nove vlade, a u tom cilju biće sprovedena temeljita provera sudija, tužilaca i zaposlenih u policiji i tanim službama, i organizovana kampanja u dijaspori sa ciljem da se najbolji stručnjaci vrate na Kosovo i pomognu u izgradnji demokratske zemlje.

"Smenjivanje korumpiranih službenika sa jedne strane, raspisivanje javnih konkursa za nove, sveže i poštene stručnjake koji bi popunili upražnjena mesta, i ujedno proces provere u pravosuđu i sektoru bezbednosti - to je po mom mišljenju dobitna kombinacija", rekao je Kurti.

Kurti je ocenio da među građanima Kosova postoji široka podrška za takav kurs vlade, ali je ponovio da radna mesta i pravda idu ruku pod ruku, a da su pretpostavka za to privredni razvoj i pravna država.

"Za radna mesta su nam potrebna ulaganja u privredu, aii nam je isto tako potreban i most između privrede i obrazovanja. U Nemačkoj imate jako dobar model dualnog stručnog obrazovanja, i bilo bi mi drago da to imamo i na Kosovu. Imamo ogromne manjkavosti u obučenosti koje želimo da premostimo tako što ćemo tržište rada povezati sa kvalitetnim obrazovanjem, kako više ne bismo imali 20.000 mladih žena i muškaraca koji imaju fakultetsku diplomu, a nemaju posao na tržištu rada", rekao je Kurti.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 10.03.2020, 13:31h sara

    Prevarantu i lažovu, svaki dan drugu priču pričaš!!!. Ti ćeš da ucenjuješ Srbiju, Ameriku i EU!!!. Idi tamo gde te uče šta da radiš da ti poklone državu!!!.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side