Kurti: Vladu sa DSK formiramo tri-četiri dana po potvrđivanju rezultata izbora
22.11.2019 Priština

Kurti: Vladu sa DSK formiramo tri-četiri dana po potvrđivanju rezultata izbora

Kurti: Vladu sa DSK formiramo tri-četiri dana po potvrđivanju rezultata izbora Foto: Beta, AP
Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je danas da se s predsednikom Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isom Mustafom dogovorio da se odmah po potvrđivanju izbornih rezultata, u roku od najviše četiri dana, postigne sporazum s DSK o zajedničkoj vladi.

"Nadamo se i verujemo da će to biti sledeće nedelje", kazao je Kurti posle sastanka s Mustafom i dodao da će se sastati već jedan sat posle potvrđivanja izbornih rezultata.

Dve partije su približile stavove o najznačajnijim pitanjima programa buduće vlade.

"Time smo dokazali novu kulturu formiranja vlade, odnosno jednu novu kulturu vladavine koju ćemo imati kada se bude izglasala u Skupštini Kosova. Drugim rečima, dogovorili smo se o jednom novom tempu – prećićemo sa 'adađa' i 'andantea' na 'alegro' ", kazao je Kurti koristeći muzičke izraze o očekivanom ubrzavanju "tempa".

Mustafa je kazao da su razgovarali o usklađivanju stavova dveju stranaka o programu vlade u čemu ima "dosta uspeha" o pitanjima razvojno-ekonomskih politika, obrazovanja, zdravstva, pravne države, socijalne politike, broja ministarstava.

Mustafa je istakao da na današnjem sastanku nije bilo reči o konkretnim ministarskim mestima i pitanjima kakvo je pozicija predsednika Kosova po isticanju mandata sadašnjem, 2021. godine.

"Razgovarali smo samo o tome da ćemo se preko sporazuma dogovoriti o svim pozicijama u četvorogodišnjem mandatu ukoliko uspemo da postignemo dogovor", kazao je Mustafa.

On je dodao da će nakon potvrđivanja rezultata sigurno biti i razgovora sa Srpskom listom, od čega će zavisiti i konačno rešenje, ali je dodao da je na Samoopredelenju, kao pobedniku izbora, da odluči o strankama koje su deo vladajuće koalicije.

U centru za brojanje rezultata se privodi kraju ponovno prebrojavanje glasova sa 1.472 glasačkih mesta, a najavljeno je da će se to najverovatnije okončati u nedelju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side