Kurti: U Evropskoj uniji se ne može dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca
08.10.2019 Priština

Kurti: U Evropskoj uniji se ne može dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca

Kurti: U Evropskoj uniji se ne može dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca Foto: Beta / AP / Visar Kryeziu
Lider Samoopredelenja( SO) i najverovatnije budući premijer Kosova, Aljbin Kurti, u utorak uveče je izjavio da se u Evropskoj uniji ne može dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca, ali da može postojati ideja o federaciji.

 

"Ne mogu reći da se nacionalno ujedinjavanje događa u EU. Tamo se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Ovde se mora dogoditi naš savez. Koristio bih izjavu Arbena Džaferija: 'Istorijsko zalaganje Albanaca za ujedinjenje' ", rekao je Kurti.

"Mi ne biramo ujdinjene, nego ono bira nas. Nema nigde imenice 'Baškim' (jedinstvo, ujedinjenje), niti ima drugog naroda pod nazivom 'Union' (unija). Ali ima ljudi sa imenima zastava", kazao je Kurti.

"Dodao bih da Kosovo i Albanija treba da se približe jedno drugom, integrišu u jedinstvo ideje o federaciji, kao Nemačka, s decentralizacijom institucija", ocenio je on.

"Imali bismo Institut za istoriju u Prizrenu, Univerzitet umetnosti u Peći, Fakultet rudarstva u Mitrovici, Turizma u Valjoni ili Draču, Ustavni sud u Skadru", nabrojao je Kurti.

Rekao je da će, ako postane premijer, poštovati kosovske simbole, dok se na sastancima s Albanijom "neće videti na čijoj je strani zastava, nacionalna ili državna".

"Kao premijer, poštujem simbole države, o kojima imam kritike. U odnosima sa Albanijom ćemo imati sporazume, ne za slikanje, već za sprovođenje, kao primera radi o zajedničkom tržištu, zajedničkom civilnom registru preduzeća, zajedničkim vladinim odborima za spoljne poslove i drugo", kazao je Kurti.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side