Kurti: Srpska lista nije srpska zajednica
14.10.2019 Beograd

Kurti: Srpska lista nije srpska zajednica

Kurti: Srpska lista nije srpska zajednica Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu
Lider pokreta Samopredeljenje i kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da Srpska lista "nije srpska zajednica" i dodao da Ustav Kosova "ne kaže" da ta lista mora imati svoje predstavnike u vladi.

 

"Prvi i najvažniji korak u formiranju buduće vlade jeste koalicija i dogovor Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja. Svestan sam da, ako imamo 12 ministarstava, bar jedan ministar mora biti iz srpske zajednice, ali naš ustav ne kaže da taj čovek mora da bude iz Srpske liste jer ona nije srpska zajednica", rekao je Kurti za Al Džaziru a preneo portal Kosovo onlajn.

On je ocenio da u odnosima sa Srbijom treba uspostaviti prinicip reciprociteta, što kako je naveo, znači da "Srbija neće moći da uveze svoju robu na Kosovo, kao ni mnoge druge stvari, dok god nije spremna da i Kosovo može da izvozi robu u Srbiju i da se brine o Albancima u Srbiji, u Preševskoj dolini, jer uglavnom i verovatno ima više Albanaca u Srbiji nego Srba na Kosovu".

"Princip reciprociteta je konstruktivan standard za zdrave odnose dveju zemalja", naveo je Kurti i dodao da će razmotriti slučaj taksi prema BiH jer Sarajevo, po njegovim rečima, "nije slično Beogradu".

On je odbacio ideju o podeli teritorije, navodeći da je status Kosova "završena stvar" i da ne može biti kompromisa o statusu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

"Mi smo proglasili nezavisnost pre više od 11 godina u ovim granicama koje imamo danas i nećemo odustati od toga. Status Kosova je završena stvar i jedino ako postoje zahtevi o potrebama srpskog stanovništva na Kosovu, možemo da razgovaramo o tome. Ali, Beograd treba da prikaže zašto mu ni Ahtisarijev plan, koji je privilegovao srpsku zajednicu na Kosovu, nije dovoljan", rekao je Kurti.

Govoreći o Briselskom dijalogu, Kurti je ocenio da je najpre potreban "dijalog sa Briselom o dijalogu sa Srbijom", jer se, kako je naveo, ne može dozvoliti još jedan neuspeh.

"Zalažem se za dijalog na osnovu reciprociteta, sa jasnim i čvrstim principima, pod okriljem EU i SAD. Ne želim da imamo scenario gde je međunarodna zajednica kao režiser koji isključuje razne glumce koji se nisu dobro ponašali. Dosadašnji dijalog od 2011. do 2017. proizveo je 33 dogovora između Kosova i Srbije. Mi ćemo u našoj vladi već u prvom mesecu razmotriti šta se zbivalo sa tim dogovorima, kakva je bila njihova implementacija i uticaj i na Kosovu i u Srbiji", dodao je Kurti.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side