Kurti smenio Hotija sa funkcije prvog zamenika premijera
26.03.2020 | 10:35h ► 12:25h Priština

Kurti smenio Hotija sa funkcije prvog zamenika premijera

Kurti smenio Hotija sa funkcije prvog zamenika premijera Foto: Beta/Armenija Zajmi Besevic
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti je sinoć doneo odluku o smeni prvog zamenika premijera iz redova Demokratskog saveza Kosova Avdulaha Hotija.


Odluka je stupila na snagu s jučerašnjim danom, kada je Kurti potpisao.

Na smenu Hotija reagovao je lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, koji je rekao da je odluka premijera u ostavci da li će smeniti ili ne ministre iz DSK.

"U vreme kada se susrećemo sa pandemijom korona virusa, kao predsednik DSK neću jednostrano da povučem ministre i zamenike ministara iz Vlade u ostavcu. Ostaje u nadležnosti premijera u ostavcu Kurtija da li će nastaviti da radi tokom emergentnog stanja, dok ne bude izabrana nova Vlada, ili da uradi druga vlada", napisao je Mustafa na svom nalogu na Fejsbuku.

Posle više od 11 sati rasprave, Skupština Kosova je kasno sinoć sa 82 glasa za, 32 protiv i jednim uzdržanim glasom izglasala nepoverenje Vladi Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

Zahtev za izglasavanje nepoverenja je pokrenuo DSK, koji je bio koalicioni partner u Vladi.


Portparol Vlade: Premijer nema nameru da smeni druge ministre iz DSK

Portparol Vlade Kosova, Perparim Krieziu izjavio je danas da vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti nema nameru da smeni druge ministre iz redova Demokratskog saveza Kosova.

Krieziu ocenjuje da premijer ima dobru saradnju sa ministrima koji su nastavili sa radom i njih premijer nema nameru da smeni.

"Kosovo se takođe nalazi pred izazovima korona virusa, pa očekujemo njihov puni angažman. Setimo se da borba protiv virusa nema političkih motiva i treba da se borimo zajedno ", rekao je Krieziu.

Na smenu Hotija reagovao je lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, koji je rekao da je odluka premijera u ostavci da li će smeniti ili ne ministre iz DSK.

"U vreme kada se susrećemo sa pandemijom korona virusa, kao predsednik DSK neću jednostrano da povučem ministre i zamenike ministara iz Vlade u ostavcu. Ostaje u nadležnosti premijera u ostavcu Kurtija da li će nastaviti da radi tokom vanrednog stanja, dok ne bude izabrana nova Vlada", napisao je Mustafa na svom nalogu na Fejsbuku. 

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side