Kurti se plaši od veze ZSO sa Putinom
29.01.2016 Priština

Kurti se plaši od veze ZSO sa Putinom

Kurti se plaši od veze ZSO sa Putinom Foto: AP
Osnivač opozicionog radikalnnog pokreta Samoopredeljenja i poslanik u kosovskom parlamentu Aljbin Kurti strahuje da bi, ako bude formirana, Zajednica srpskih opština (ZSO) bila “mini vlada” na Kosovu koja bi mogla da uspostavi direktne veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je najavio da će se zato ujedinjena kosovska opozicija boriti svim silama da se tako nešto ne dogodi, odnosno da ZSO ne bude formirana.

Kurti je u izjavi za crnogorsku redakciju RTK rekao da će ZSO imati svog predsednika, zastavu i simbole, potpuni nadzor kada su u pitanju privredni razvoj na lokalu, urbano i ruralno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, kultura.

Naveo je i da će ZSO imati šefa administracije i izvršni odbor i na neki način biti "mini vlada" od sedam osoba.

Prema njegovim rečima, ZSO će imati pravo da uspostavlja diplomatske odnose sa drugim sestrinskim zajednicama, na primer, kako je rekao, sa onima u Republici Srpskoj, Srbiji, Rusiji, Belorusiji ...

“Znamo da Milorad Dodik danas ima mnogo bolje odnose sa Putinom nego sa Vučićem. Ako se osnuje Zajednica sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu ona će se odmah povezati sa Putinom. Mi to ne možemo dozvoliti i spremni smo da preduzmemo sve radnje i aktivnosti koje su neophodne kako bismo to sprečili,” kazao je Kurti.

Objasnio je da stoga ujedinjena opozicija ima dva zahteva za kosovsku vladu.

Prvi je da traže da se sporazum iz avgusta 2015. o Zajednici srpskih opština poništi, kao i sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

„Sporazumom sa Crnom Gorom mi gubimo oko devet hiljada hektara zemlje na Prokletijama, ili albanskim Alpima kako ih mi nazivamo, zbog toga što se granica povlači više unutar teritorije Kosova,” rekao je Kurti.

Inače, opozicija na Kosovu je najavila je još jedne proteste za osmogodišnjicu od jednostranog proglašenja kosovske nezavisnogi, 17. februara, a Kurti ne isključuje ni nerede kakvi su se već događali na opozicionim protestima.

Kurti je kazao da opozcija nastavlja i sa blokadom kosovskog parlamenta.

„U budućnosti mi nećemo dozvoliti da se nastave sednice skupštine Kosova. Mi i dalje imamo suzavca dovoljno, dobijamo ga od policije koja ga baca tokom protesta. Mi te čaure sa suzavcem koje se ne aktiviraju uzimamo i unosimo u skupštinu,” kazao je Kurti.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side