Kurti: Savezništvo sa SAD neraskidivo
10.04.2020 Priština

Kurti: Savezništvo sa SAD neraskidivo

Kurti: Savezništvo sa SAD neraskidivo Foto: PrtScn
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je ubeđen da je savezništvo između Kosova i SAD neraskidivo i da ne zavisi od Vlada Kosova, a ni od premijera ili predsednika.

"Veoma je duboko (savezništvo) i tiče se istorije i geopolitike. Ali, jednako tako tiče se i zajedničkih vrednosti. Činjenica da možemo da kritikujemo jedni druge nije slabost", kazao je Kurti za Radio slobodna Evropa.

Rekao je da veruje da SAD imaju potrebu za jakim Kosovom, za Kosovom koje brani svoje interese i koje na taj način ojačava savezništvo sa Sjedinjenim Državama.

"Ne verujem da slabo Kosovo doprinosi savezništvu sa SAD, a Kosovo jača upravo kada poštuje sebe i gradi recipročne odnose sa ostalima, a pre svega sa Srbijom", kazao je on.

Kurti je rekao da se nije približio nekom, posle izjava pojedinih političara da se približio EU na uštrb SAD.

"Nije da sam se približio nekome, niti mislim da to neko uradio prema meni. Političari i različite diplomate imaju drugačije stavove i mišljenja. Ima različitih mišljenja unutar EU, a isto tako i u SAD", kazao je kosovski premijer u ostavci.

Kaže da je održao obećanje građanima da taksu zameni reciprocitetom.

"Izrazio sam dobru volju tako što sam prvo uklonio taksu na sirovine iz Srbije. Nije i da je nakon uklanjanja takse povećan promet sa Srbijom. Verujem, međutim, da je reciprocitet pravi način kao koncept jednakosti, tretiranja bez diskriminacije prema Srbiji, a i Srbije prema nama", kazao je on.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side