Kurti: Imamo program koji se bavi svim oblastima
03.02.2020 | 13:30h ► 14:46h Priština

Kurti: Imamo program koji se bavi svim oblastima

Kurti: Imamo program koji se bavi svim oblastima Foto: Beta / Armenija Zajmi Besevic
Mandatar za sastav nove Vlade Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u ekspozeu u Skupštini Kosova da Vlada koalicije pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova ima sveobuhvatan program u kojem se bavi svim oblastima društveno-ekonomskog i političkog života na Kosovu.

"Imamo program koji se bavi svim oblastima. Danas institucionalizujemo veliku promenu od 6. oktobra. Uštedećemo javni novac. Pored mene će biti 15 ministara, a ne 21 kao ranije. Imaćemo oko 33 zamenika ministara, a ne više od 80 kao ranije. Manje trošenja na funkcije i privilegije da bismo trošili više na projekte", rekao je Kurti.

Kurti je rekao je da je spreman da vodi dijalog sa Srbijom, obezbeđujući široki politički spektar u tom procesu.

"Bavim se politikom 23 godine. Danas stojim pred vama nakon 23 godine kao deo opozicije. Deli nas samo jedno glasanje za okončanje moje političke karijere. Oni koji su me voleli kao opozicionara treba da me vole i na vlasti", zaključio je Kurti.

Nakon ekspozea Kurtija, zavisno od političke stranke kojoj pripadaju, predstavnici stranaka zastupljeni u kosovskom parlamentu su podržali ili kritikovali mandatara Kurtija.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Bedri Hamza rekao je da još nisu videli vladin program o kome bi mogli da razgovaraju i dodao da vlada sa budžetom od tri milijarde evra godišnje ne može da izvrši posao koji je Kurti obećao.

"Slušali smo ekspoze mandatara za premijera. Kao poslanici nemamo program i ne možemo detaljno da razgovaramo o programu dok ga nemamo. Nismo videli ni sastav kabineta", kazao je Hamza.

Poslanica Alijanse za budućnost Teuta Hadžiu je upitala da li je Glauk Konjufca podneo ostavku ili ne i predočila mnogobrojne izjave Kurtija i drugih visokih zvaničnika Samoopredeljenja oko predsednika Parlamenta u kojima su tvrdili da on neće biti smenjen.

Vrlo kritičan je bio i predstavnik koalicije Socijaldemokratske inicijative i Alijansa novo Kosovo Hadži Šalja.

Skupština nastavlja rad diskusijom poslanika.

 

Kurti predložio Jevtića i Milojevića za ministre u novoj kosovskoj Vladi

Mandatar za sastav nove Vlade Kosova Aljbin Kurti predložio je članove Srpske liste Dalibora Jevtića za ministra za zajednice i povratak i Ivana Milojevića za ministra za regionalni razvoj.

Na sednici Skupštine Kosova, Kurti je iz redova bošnjačke zajednice predložio Emiliju Redžepi za ministarku za lokalnu samoupravu.

Na sednici su potvrđene ranije najave da će i Pokret samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova imati po šest ministara i po jednog zamenika premijera.

Zamenici premijera biće Avdulah Hoti iz DSK i Haki Abazi iz Samoopredeljenja.

Samoopredeljenje će voditi Ministarstvo spoljnih poslova, čiji će ministar biti Glauk Konjufca.

Za ministra pravde je predložena Aljbuljena Hadžiu, za ministra finansija Besnik Bislimi, ministarstvo privrede vodiće Rozeta Hajdari, ministar zadravlja biće Arben Vitia i ministar evropskih integracija Bljerim Reka.

DSK će takođe imati šest ministarstva.

Za ministra unutrašnjih poslova je predložen aktuelni gradonačelnik Podujeva Agim Veljiu, ministar za infrastrukturu biće Ljumir Abdiđiku, ministar poljoprivrede Besian Mustafa, ministarka obrazovanja nauke i tehnologije Hikmete Bajrami, ministarka kulture, omladine i sporta Vljora Dumoši i ministar odbrane Anton Ćuni.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side