Svedok: Dehari je pronađen sa plastičnom flašom u ustima
08.11.2016 | 09:57h ► 16:35h Priština

Svedok: Dehari je pronađen sa plastičnom flašom u ustima

Svedok: Dehari je pronađen sa plastičnom flašom u ustima Foto: prtscr ytb
Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, odelenje u Prizrenu objavio je danas izveštaj o poseti Centru pritvora u Prizrenu nakon smrti aktiviste Samoopredeljenja Astrita Deharija, u kome se navodi da je svedok posle šetnje u ćeliji pronašao Deharija kako leži na leđima a u ustima ima plastičnu flašu.

Svedok pritvorenik Nasera Makolija rekao je da je Deharija našao na podu ćelije nakon šetnje, u koju Dehari nije otišao žaleći se da ima glavobolju, i dodao da je kada ga je pronašao imao flašu u kojoj je prethodno bio med a može da se kupi u kantini Centra pritvora.

"Nakon završetka odmora u 15.00 ja sam prvi ušao u sobu. Video sam Astrita koji je ležeo na leđima na podu. Posle mene su ušli i drugovi iz ćelije i oficir D.K. Video sam da je nepokretan. Imao je u ustima plastičnu flašu od meda koji se može kupiti u kantini", kazao je Makoli i dodao da je zatvorski čuvar odmah reagovao i pozvao lekarsku ekipu, koja mu je pružila prvu pomoć.

"Prema rečima onih koji su pružili pomoć Dehariju se čuo puls, davao je znake života dok je bio u sobi", kazao je Makoli.

On je kazao da se Dehari družio sa ljudima iz ćelije, da se dobro ponašao, da nikada nije pio tablete, niti se žalio na neku bolest, što je odboru potvrdila i medicinska ekipa zatvora u Prizrenu, dok su socijalni radnik i psiholog rekli da kod pritvorenika nisu primetili znake emocionalnih uznemirenja.

 

Održan protest zbog smrti Astrita Deharija

Pristalice opozicije protestvovale su danas u Prištini okrivljujući prištinske vlasti za smrt člana pokreta Samoopredeljenje, optuženog da je bio umešan u napad na zgradu kosovske vlade u avgustu, prenosi Rojters.

Kovčeg sa telom Deharija bio je tokom protesta izložen na otvorenom u centru Prištine i prekriven albanskom zastavom, a na Filološkom fakultetu u Prištini održan je komemorativni skup.

Foto: Beta, AP / Visar Kryeziu

 

Kurti: Astrit Dehari je ubijen

Poslanik Skupštine Kosova i stvarni lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti izavio je sinoć da Dehari nije izvršio samoubistvo u pritvoru već da se radi o ubistvu, i za to optužio kosovske vlasti.

"Poslednje informacije koje imamo jesu da je on umro nasilnom smrću u ćeliji i da nije reč o samoubistvu. Lekari koji su radili ili kao posmatrači pratili obdukciju, došli su do zaključka da nije koristio nikakve lekove koji bi mogli da kažu da je njegovo psihičko i fizičko stanje bilo nenormalno. Do smrti je došlo od gušenja jednim tvrdim predmetom, a taj tvrdi predmet bila e plastična flaša koja je pronađena u grlu Deharija. Bila je to tvrda flaša koja se koristi kod beba", rekao je Kurti.

On je rekao da su lekari koje je odredila porodica i koji su vrhunski stručnjaci sudske medicine kazali su da uprkos dugom iskustvu takav slučaj do sada nisu videli.

Kurti je rekao da je Dehari imao ogrebotine na vratu, na ruci, hematome i jedno slomljeno rebro, po svemu sudeči pri pokušaju reanimacije, kao i jednu ranu na čelu.

Pronađene su takođe i neke okrvavljene stvari, rekao je Kurti i za smrt Deharija optužio vlasti Kosova.

On je dodao da pokret Samoopredeljenje, posle izjave direktora Regionalne policije u Prizrenu Nedžmi Krasnićija da je Dehari preminuo od upotrebe lekova, više nema poverenju u Policiju Kosova vodi istragu o ubistvu Deharija i rekao da će zatražiti da istragu preuzme neka od policija zemalja koje su priznale Kosovo ili Policija Albanije.

Ranije sinoć glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prizrenu Sulj Hodža izjavio je da je zajednička ocena svih lekara koji su prisustvovali obdukciji da je Dehari preminuo od gušenja i da nema govora da je uzrok smrti korišćenje farmaceutskih preparata.

 

Kosovski ombudsman otvorio istragu o smrti Astrita Deharija

Kosovski ambudsman Hiljmi Jašari izjavio je da je danas, pošto je institucija na čijem je čelu dobila zahtev porodice, otvorio posebnu istragu o smrti aktiviste pokreta Samoopredelenja Astrita Deharija.

"Sada je to pitanje svestranog istražnog procesa od trenutka privođenja pokojnika u pritvor do trenutka kada je kolima Hitne pomoći prebačen do bolnice", kazao je Jašari za TV Dukađini.

On je rekao da izrada takvog izveštaja traži mesec ili dva meseca.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side