07.10.2019 Pariz/ Beograd

Kurije de Balkan: Tvrđava Novog Brda između Srba i Albanaca

Kurije de Balkan: Tvrđava Novog Brda između Srba i Albanaca Foto: PrtScn
Srednjovekovna tvrđava Novog Brda oštećena tokom rata 1999. godine, postala je jedno od pitanja dokazivanja moći pred prevremene parlamentarne izbore održane u nedelju na Kosovu, prenosi francuski portal Kurije de Balkan (Le Courrier des Balkans).

Tvrđava sa osam kula, 20 kilometara istočno od Prištine, svedoči o bogatstvu jednog od najvažnijih gradova Balkana u to vreme, prenosi portal u reportaži, dodajući da je to bio glavni evropski rudarski centar i kosmopolitski grad na raskršću karavana.

Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO) je 2004. godine izabralu tu tvrđavu zajedno sa 70 drugih lokacija oštećenih u ratu za restauriraciju o trošku Evropske unije.

"Međutim, trvđava Novo Brdo je postala predmet nesuglasica između Srba i Albanaca pred parlamentarne izbore", naveo je Kurije de Balkan.

Pitanje je da li je tvrđava izgrađena za vreme vladavina srpskih kraljeva u Srednjem veku na teroritoriji koja obuhvata Novo Brdo i celu teritoriju današnjeg Kosova, ili su je izgradili Rimljani, ili ju je gradila Vizantija, ili neke prethodne sile. Da li su ostaci najveće od 13 popisanih crkava katolički ili pravoslavni, pitao je francuski portal.

"Do skoro takva pitanja se nisu ni postavljala. Ono što je za mene važno, to je očuvanje", rekao je Kemal Novobrdalije, diplomirani filozof od 68 godina, rođen u Novom Brdu gde je bio predstavnik zdravstva u mesnoj skupštini.

Slaviša Janković, Srbin koji živi u blizini i bivši je policajac kojeg Albanci poštuju jer je ostao solidaran s njima tokom rata 1999, rekao je da ne prihvata negiranje da je tvrđava izgrađena za vreme srpskih kraljeva koji su tada vladali i negiranje da je crkva pravoslavna.

"Živimo u miru sa Albancima u ovom delu Kosova gde je rat ostavio nekoliko rana, ali njihovi političari poput Aljbina Kurtija i Ramuša Haradinja žele da negiraju da je srpska država ikada ovde bila prisutna i tako nas provociraju", rekao je Janković.

Predstavnici kosovskog Ministarstava kulture u maju su zastavu Kosova postavili na tvrđavu, obnovljenu posle dve godine radova, a zatim je u avgustu u tamošnjoj crkvi bila katolička misa.

"Takva provokacija izaziva tenzije ovog dela Kosova gde 65 odsto od 10.000 stanovnika čine Srbi, a 30 odsto Akbanci i drugi (Romi i Turci) koji zajedno žive na prilično miran način. To pitanje pretvorilo se u izborno na bazi političkog programa kako bi se izbrisala vladavina Srba i ponovo napisala istorija bez naučnih argumenata", rekao je neimenovani diplomata.

Portal pominje ocene istoričara koji navode da je u to vreme bilo hramova drugih veroispovesti i da je grad u to vreme promovisao slobodu i jednakost građana.

"Ovi incidenti predstavljaju nespretan pokušaj kvarenja odnosa pravoslavaca i katolika u vreme kada se pominje eventualna poseta pape Franje Beogradu", dodao je francuski portal citirajući istoričare.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side