14.06.2018 Priština

Kuoči: Uprkos incidentima situacija na Kosovu stabilna

Kuoči: Uprkos incidentima situacija na Kosovu stabilna Foto: prtscr ytb
Komandant Kfora italijanski general Salvatore Kouči ocenio je da je bezbednosna situacija na čitavom Kosovu mirna i stabilna i da u tom pogledu nema većih razlika između juga i severa Kosova.


"Nema znakova ili dokaza o bilo kakvom riziku ili nekom nasilnom događaju za bilo kog građanina na Kosovu. Međutim, ako bude bilo kakvog upozorenja za narušavanje bezbednosne situacije, Kfor je spreman da preduzme sve mere da bi Kosovo bilo sigurno, naravno u koordinaciji sa kosovskom policijom i Euleksom, radi dobrobiti svakog građanina koji živi na Kosovu", kazao je komandant Kfora u emisiji Slobodno srpski.

Govoreći o brojnim incidentima u proteklih mesec dana u kojima su žrtve bili Srbi i njihova imovina, Kuoči je kazao da je situacija za sada pod kontrolom.

"Mi obavljamo istragu u vezi sa ovim slučajevima i izgleda da je broj na nivou slučajeva koje smo imali ranije. Procenjujemo da li su ovi slučajevi etnički motivisani ili ne. Kosovska policija takođe vrši istragu o ovim slučajevima i ja mislim da ovi događaji ne predstavljaju pretnju za bezbednost Kosova, iako doprinose povećanju tenzija", kazao je on.

Kouči je rekao da Kfor računa na svakoga u regionu da pokaže umerenost, zato što je u ovom trenutku veoma značajno da ne bude eskalacije.

"Do sada sve je bilo u redu, tako da ne želimo da bilo koji incident bude korišćen ili zloupotrebljen da bi povećao tenzije. Pratimo stanje u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom, a takođe i sa Euleksom, da bi imali procenu situacije i izbegnemo da ona preraste u nešto veće", kazao je Kuoči.

Govoreći o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage komandant mirovnih snaga na Kosovu naveo je da će to biti predmet odluke NATO. "To je politički nivo i to će se desiti na nivou NATO. Dok se ne desi transformacija, ništa se neće promeniti. Rezolucija 1244 je naša biblija, i mi smo ovde na osnovu 1244 i dok je ona na snazi ništa se u osnovi neće promeniti", dodao je on.

Kuoči je uveren da će se u slučaju izgradnje magistralnog puta u blizini manastira Visoki Dečani poštovati Zakon o specijalnim zaštićenim zonama.

"Mi smo svedoci odluke da put neće proći kroz zaštićenu zonu i imaće pravac na desno, jer je to poštovanje zakona Kosova. Dakle, svedoci smo da će se zakon na Kosovu poštovati i veoma smo sigurni da će se držati zakona, prema onome šta su izjavile institucije Kosova", rekao je on.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side