Poslanici opozicije: I mi smo za izbore, ali ne pod ovim uslovima
29.08.2019 | 10:24h ► 15:27h Beograd

Poslanici opozicije: I mi smo za izbore, ali ne pod ovim uslovima

Poslanici opozicije: I mi smo za izbore, ali ne pod ovim uslovima Foto: Novi magazin / SA
Prepodnevni sastanci bivših poslanika Evropskog parlamenta Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna sa poslaničkim grupama, zavšeni su bez izjava evropskih zvaničnika i poslanika vladajuće većine, dok su predstavnici opozicije rekli da su izneli svoje primedbe i da nema povratka u Parlament pod ovakvim uslovima.

 

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović istakao je posle sastanka da je medijator izmedju vlasti i opozicije potreban i izrazio nadu da će doći do promena koje bi dijalog vratile u parlament.

Božović je istakao da nije bojkot cilj  opozicije, već demokratski izbori.

Korak dobre volje od strane vlasti, za demokrate bi bila promena u sastavu Regulatornog tela za elektronske medije (REM), u kome ima upražnjenih mesta i koje treba da se popune izborom u Skupštini.

Božović je dodao da su evropski sagovornici  vrlo dobro upoznati sa situacijom u Srbiji, da je razgovor bio je prijateljski razgovor i da je ohrabrujuće  što Evropski parlament želi na neki način da posreduje izmedju vlasti i opozicije obzirom da ne postoji poverenje i da se nije mnogo odmaklo u poslednji šest meseci kada je reč o zahtevima sa protesta "1od 5 miliona".

"Nema pritiska na opoziciju da se vrati u Parlament ili izadje na izbore, mislim da je u pitanju dobra namera i razumevanje šta je sve potrebno kako bi politički sistem u Srbiji nastavio da funkcioniše," rekao je Božović.

Šefica poslaničke grupe Samostalnih poslanika Marinika Tepić izjavila je danas posle sastanka sa Kukanom i Flekenštajnom da predsednik Srbije Aleksandar Vučić laže medjunarodnu zajednicu.

Prenoseći utiske sa sastanka, Tepić je dodala da je sagovornicima rekla da Vučić "kupuje vreme kako bi dodatno učvrstio svoj diktatorski režim, apsolutno ne idući ka cilju i to ne samo kada je reč o Kosovu već i o svakodnevnom životu gradjana".

Ona je istakla da su Kukan i Flekentštajn kratko rekli da su apsolutno svesni kakvo je stanje u Srbiji.

Oni su, kako je navela, upoznati sa stavovima bojkota parlamenta i zašto se najavljuje bojkot izbora, ali su izrazili rezerve prema bojkotu jer smatraju da je parlament mesto za razgovor.

Tepić je dodala da i oni smatraju da treba da se razgovara u parlamentu i da je bojkot iznudjeno rešenje, odnosno da opozicija želi izbore ali ne pod ovakvim uslovima.

I Jovan Jovanović iz Kluba samostalnih poslanika rekao je da „neizlaskom na neslobodne izbore, deo opozicije brani demokratske institucije, a pre svega onu najvažniju- slobodne i fer izbore".

Jovanović je, kako je dodao, zamolio evropske zvaničnike da imaju razumevanja za one koji se odluče za bojkot, jer rok za ispunjenje uslova za fer izbore ističe u septembru, a ne uočavaju se neke pozitivne promene.

 

SRS: Razgovor sa Kukanom i Flekenštajnom ponižavajući

Srpska radikalna stranka (SRS) saopštila je da nije učestvovala u razgovorima koje su u Narodnoj skupštini organizovali bivši poslanici evropskog parlamenta Eduard Кukan i Кnut Flekenštajn.

"Srpski radikali smatraju da je ovo bilo ponižavajuće za Narodnu skupštinu, pre svega zbog činjenice da je SRS uvek bila protiv stranog mešanja u rešavanje naših unutrašnjih problema", navela je ta stranka.

Kako je naglašeno, "mi uvek imamo mogućnosti da sve svoje unutrašnje političke probleme rešavamo bez mešanja sa strane i bez potrebe da pokazujemo poniznost prema nekome ko nema nikakvu političku težinu, kao što je to slučaj sa Кukanom i Flekenštajnom".

"Jedina smo stranka u Srbiji koja nikada nije primala diktate iz inostranstva", naglasila je SRS.

Ta stranka je navela da "od početka ovog saziva Narodne skupštine upozorava na anomalije postojećeg Poslovnika i na obavezu da svaki saziv mora doneti svoj poslovnik".

"Svi su ćutali na primedbe radikala, a sada reaguju i primaju sugestije i naloge od bivših poslanika koji nemaju nikakav značaj u političkom životu", upozorila je SRS.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side