21.05.2019 Beograd

Kuća ljudskih prava osudila napade na Majića, vlast da poštuje ustavnu podelu vlasti

Kuća ljudskih prava osudila napade na Majića, vlast da poštuje ustavnu podelu vlasti
Kuća ljudskih prava i demokratije u Beogradu osudila je danas istupe predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti usmerene protiv sudije Miodraga Majića na sednici Skupštine Srbije i pozvala je ministre, poslanike i ostale predstavnike izvršne vlasti da se uzdrže od daljeg urušavanja nezavisnosti sudstva i sudija u Srbiji i da poštuju ustavnu podelu vlasti.

Kako se navodi u saopštenju, Kuća je ocenila napade na sudiju Majića kao pokušaj urušavanja profesionalnog integriteta i nezavisnosti sudije zbog iskazanog stručnog mišljenja i dodala da je nedopustivo u jednom demokratskom društvu osporavanje nezavisnosti i stručnosti sudije i odmazda zbog korišćenja prava na slobodu izražavanja i udruživanja garantovanih Ustavom.

"Proces izmena krivičnog zakonodavstva pratile su brojne kritike stručne javnosti o odsustvu javne rasprave i neprihvatanja mišljenja velikog broja predstavnika pravne profesije", navodi se u saopštenju i dodaje da je u procesu izmena važno da se u debati čuje i glas sudija nadležnih za primenu tih propisa.

Kuća ljudskih prava je navela da se tokom raprave u ponedeljak mogle čuti oštre kritike i uvrede ministarke pravde Nele Kuburović, predsednice Skupštine Maje Gojković i pojedinih poslanika na račun sudije Majića povodom njegovog stručnog mišljenja izraženog u emisiji "Utisak nedelje".

"Dovođenje u pitanje nezavisnosti sudije koji je javno iskazao svoje protivljenje izmenama zakona, predstavlja svojevrsno ućutkivanje stručne javnosti i direktno mešanje u slobodu govora sudija", navodi se u saopštenju i podseća da Ustav zabranjuje svaki uticaj na sudiju u vršenju sudijske funkcije.

Kuća je kazala da su sudije pozvane da, osim donošenja odluke u sudskim postupcima, svoju funkciju vrše i učestvuju u javnim raspravama o zakonima koji će direktno uticati na njihov rad i prava građana i dodaje da nijedan sudija ne bi smeo da trpi posledice zbog javno izraženog stručnog mišljenja o pojedinom zakonu, a naročito ne organizovani napad izvršne i zakonodavne vlasti na sednici Skupštine.

"Ovakav postupak, koji ima za posledicu zastrašivanje stručne javnosti da uzme učešće u javnim raspravama, nedopustiv je sa stanovišta demokratkih vrednosti i u suprotnosti je sa kriterijumim za pristupanje EU, naročito imajući u vidu obaveze preuzete Akcionim planom za Poglavlje 23", navodi se u saopštenju i dodaje da predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti moraju da poštuju načela podele vlasti i da uvažavaju mišljenje predstavnika sudske vlasti, čak i kada ono nije u skladu sa njihovom političkom agendom.

Saopštenje Kuće ljudskih prava ptopisali Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM), Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side