Kuća ljudskih prava i demokratije: Tanjug montirao izjave na protestu ispred Skupštine Beograda
20.07.2016 Beograd

Kuća ljudskih prava i demokratije: Tanjug montirao izjave na protestu ispred Skupštine Beograda

Kuća ljudskih prava i demokratije: Tanjug montirao izjave na protestu ispred Skupštine Beograda
Kuća ljudskih prava i demokratije pozvala je danas Vladu Srbije da hitno sprovede u delo svoju odluku iz oktobra 2015. godine i ugasi agenciju Tanjug zato što je neprofesionalno izveštavala sa protesta inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" isped Skupštine grada.

U saopštenju te mreže nevladinih organizacija navedeno je da je "poslednji slučaj besprizorne montaže i pokušaja lažnog optuživanja aktivista inicijative 'Ne da(vi)mo' Beograd još jedan je dokaz opasne zloupotrebe postojećih i nepostojećih medija u vlasništvu države od strane srpskih vlasti".

Podseća se da je na građanskom protestu 18. jula ispred gradske uprave došlo do koškanja između građana i pripadnika kako policije tako i nepoznatih osoba u civilu koji su pokušali da spreče uručenje simboličnog otkaza gradonačelniku Siniši Malom.

U saopštenju je istaknuto da je posle toga odbornik Nebojša Bakarec izašao i predstavnicima građana obratio se rečima: "Zašto ste razbili nos policajcu?", a da je aktivista inicijative Simon Simonović preko megafona preneo okupljenima njegove reči sa jasnim podsmehom: "razbili smo nos policajcu, to nam je rekao".

"Svi koji su bili na protestu, uključujući aktiviste Kuće ljudskih prava, čuli su ovo vrlo jasno, kao što su i videli razgovor koji je Simonović prenosio. Tanjug od ove jedne rečenice pravi poseban prilog, pri tom je ponavljajući dva puta i dajući joj značaj koji ona nema. Sama činjenica da je rečenica ponovljena dva puta predstavlja montažu i ne postoji druga reč za ovakav postupak Tanjuga", navodi se u saopštenju.

Bakarec je u današnjem saopštenju naveo da Simonović nije ponavljao njegove reči već se podsmevao povređenom policajcu.

Kuća ljudskih prava zatražiće od Saveta za štampu da ispita postupak štampanih medija koji su na svojim portalima objavili Tanjugovu montažu i pritom, kako je navedeno, netačno citirali Simonovića.

Od Tanjuga Kuća ljudskih prava traži "da prestane piratski da zauzima prostor na medijskoj sceni Srbije, ugrožavajući time konkurenciju novinskim agencijama koje poštuju zakone i urušavajući pravni poredak države".

"Neprimenjivanjem zakona Vlada Srbije očigledno daje prostor bivšoj državnoj agenciji da plasira ovakve i slične vesti koje predstavljaju zamenu teza", ocenila je Kuća ljudskih prava.

Predstavnici Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" protestovali su 18. jula ispred Skupštine grada zbog rušenja objekata u Savamali u noći između 24. i 25. aprila.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side