17.07.2019 Ujedinjene nacije

Kuburović u UN kritikovala uslovljavanje evrointegracija Srbije saradnjom sa Mehanizmom

Kuburović u UN kritikovala uslovljavanje evrointegracija Srbije saradnjom sa Mehanizmom Foto: PrtScn
Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović danas je pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku kritikovala stav da napredak Srbije u evrointegracijama treba da bude uslovjen saradnjom sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove UN.

Na sednici SB UN, na kojoj je razmatran novi šestomesečni izveštaj o radu Mehanizma, Kuburović je rekla da se tim stavom glavnog tužioca naslednika Haškog tribunala Serža Bramerca Mehanizam vidi kao sredstvo političkog pritiska.

Kuburović je navela da je Srbija poboljšala svoj pravosudni sistem saradnjom sa Tribunalom i da se čini da stav o uslovljavanju napretka ka EU saradnjom sa Mehanizmom pokazuje da "sve godine teškog rada" nisu bile dovoljne.

Ona je rekla da zvaničnici Mehanizma procenjuju da će neki postupci biti okončani do kraja 2020. godine i da, pošto mandat Mehanizma ističe u junu 2020. godine, ostaje otvoreno pitanje institucionalnog okvira za razmatranje preostalih slučajeva.

Kuburović je kazala da Srbija ispunjava sve obaveze prema Mehanizmu i da je omogućila pristup svoj dokumentaciji - dokazima i arhivama.

Komentarišući navode iz izveštaja Tužilaštva za period od 16. novembra 2018. do 15. maja 2019. godine, o neprocesuiranju izvršilaca višeg ranga, Kuburović je navela da je Srbija Haškom tribunalu isporučila svoje najviše zvaničnike i dodala da "to nije traženo ni od jedne druge zemlje".

Kazala je i da na Kosovu niko nije "pozvan na odgovarnost" za ubistva Srba i drugih nealbanaca.

Kuburović je rekla i da osobe koje su odslužile kazne ne bi trebalo da budu tema Bramercovog izveštaja.

Od Saveta bezbednosti je zatražila da se srpskim državljanima omogući da služe kaznu u Srbiji i dodala da je Beograd spreman da ponudi potrebne garancije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.07.2019, 13:37h E, pa sad...

    "Kuburović u UN kritikovala uslovljavanje evrointegracija Srbije saradnjom sa Mehanizmom..." ...- E pa sad! "Uslovljavane", pa "uslovljavanje"...Nije EU tražila da bude primljena u "Evro-azijsku zajednicu", nego smo mi NAVRLI u EU... A drugo - "Od Saveta bezbednosti je zatražila da se srpskim državljanima omogući da služe kaznu u Srbiji i dodala da je Beograd spreman da ponudi potrebne garancije." - Što je nama stalo do toga da "srpski dražavljani služe kaznu u Srbiji", o TROŠKU NAŠIH GRAĐANA? Neka ih izdržava onaj ko ih je osudio...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side