Kuburović: Srbija nije uključena u rad Suda za OVK
11.01.2019 Beograd

Kuburović: Srbija nije uključena u rad Suda za OVK

Kuburović: Srbija nije uključena u rad Suda za OVK Foto: prtscr ytb
Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da Srbija ni na koji način nije uključena u rad Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), ali da će učestvovati ako to bude potrebno.

 

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem rekla da su se prištinske vlasti svojim Ustavom i zakonima obavezale da će sarađivati sa EU na procesuiranju bivših članova OVK koji su počinili zločine.

"Već godinama čekamo da vidimo osuđena lica", rekla je ministarka.

Ona je dodala da je Srbija spremna da dostavi potrebne dokaze, kao i da zaštiti svedoke koji se nalaze u centralnoj Srbiji ako budu hteli da svedoče u tim suđenjima.

Govoreći o saradnji sa Prištinom u vezi sa istragom o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, ministarka je kazala da je Priština podnela osam zahteva Beogradu u toku istrage i da su svi ti zahtevi ispunjeni.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je da su Srbiji dostavljene plastične replike čaura metaka kojima je ubijen lider GI SDP Oliver Ivanović a koje su kako je rekao, nedovoljne da bi se tačno utvrdilo kojim oružjem je ubistvo obavljeno.

"Da li su to verodostojni klonovi i da li je to dovoljno, da li je to pouzdano, ko to zna? Mi smo uvek insistirali da dobijemo ono što je pronađeno na licu mesta", rekao je Stefanović.

On je dodao da istraga tog ubistva u Srbiji ne radi sa dokazima "iz prve ruke" i kazao da je srpska strana u potpunosti zainteresovana da se otkriju nalogodavci i ubice Ivanovića.

"Nema kamera, nema snimaka, ne dostavljaju ono što smo tražili", rekao je Stefanović i dodao da saradnja sa Prištinom i Euleksom nije bila ozbiljna.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side