Kuburović: Srbija bolja u borbi protiv pranja novca od članica EU
13.07.2019 Beograd

Kuburović: Srbija bolja u borbi protiv pranja novca od članica EU

Kuburović: Srbija bolja u borbi protiv pranja novca od članica EU Foto: prtscr ytb
Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da Srbija ima mnogo bolje rezultate u procesuiranju krivičnih dela pranja novca nego članice Evropske unije.

 


Kuburović je za RTS kazala da je Srbija pohvaljena "od strane velikih sila" zbog toga što je brzo ispunila sve preporuke FATF (Financial Action Task Force) i skinuta je sa liste rizičnih zemalja.

Na pitanje zbog čega je Srbija od 13 preporuka Antikorupcijskog tela Saveta Evrope - GREKO delimično ispunila 10, a tri nije uopšte ispunila, Kuburović je rekla da se to tako čini zbog metodologije koju ovo telo primenjuje.

"Jedna od preporuka koja se smatra delimično ispunjenim jeste donošenje Zakona o lobiranju - zbog takve metodologija GREKO. Dok zakon ne počne da se primenjuje, vi ne možete da se smatrate da ste ispunili tu obavezu", kazala je Kuburović i dodala da će primena zakona početi za mesec dana.

Ona je istakla da se najveći broj preporuka koje nisu u potpunosti ispunjene direktno tiču promene Ustava Srbije, a Vlada Srbije je pokrenula inicijativu za promenu najvišeg pravnog akta.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side