Kuburović: Od 1. januara veća kontrola rada izvršitelja, više neće moći da uzimaju dve trećine plate
06.12.2019 Beograd

Kuburović: Od 1. januara veća kontrola rada izvršitelja, više neće moći da uzimaju dve trećine plate

Kuburović: Od 1. januara veća kontrola rada izvršitelja, više neće moći da uzimaju dve trećine plate Foto: print screen
Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će od 1. januara naredne godine rad javnih izvršitelja biti pod strožijom kontrolom dok će položaj dužnika biti "dosta povoljniji nego do sada".

Ona je za Večernje novosti od petka, potvrdila da je Ministarstvo pravde radilo na novom tarifniku za javne izvršitelje kojim treba da se spreči da troškovi naplate malih dugova prerastu visinu glavnice duga.

Po njenim rečima, nove izmene zakona onemogućiće nagomilavanje troškova dužnika, a za naplatu duga za komunalne usluge u iznosu do 5.000 evra, više neće moći da se proda jedina nepokretnost fizičkog lica.

"Izvršitelji više neće moći da uzimaju dve trećine plate i penzije, odnosno polovinu za minimalce, a o izvršenja je izuzeta i sva dodatna finansijska podrška porodiljama i deci", navela je ministarka.

Najavila je da će od marta biti uvedena e-aukcija kao "novi, transparentan način i fer način" javne prodaje nepokretnosti dužnika, kako bi se izbegle moguće malverzacije kao i da izvršitelji, njihovi zamenici i pomoćnici, kao ni drugi zaposleni kod izvršitelja ali ni njihovi srodnici, neće moći da učestvuju u javnoj prodaji, bez obzira na to da li postupaju u konkretnom predmetu ili ne.

Novosti su prenele i da će se nove tarife za javne izvršitelje primenjivati na postupke pokrenute posle 1. januara 2020. godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side