Kuburović: Očekujem da će vlada u septembru uputiti skupštini inicijativu za izmene Ustava
31.08.2018 | 14:46h ► 15:15h Beograd

Kuburović: Očekujem da će vlada u septembru uputiti skupštini inicijativu za izmene Ustava

Kuburović: Očekujem da će vlada u septembru uputiti skupštini inicijativu za izmene Ustava Foto: print screen
Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je izrada nacrta teksta budućih ustavnih amandmana, usklađenog sa preporukama Venecijanske komisije, u završnoj fazi i izrazila očekivanje da će Vlada Srbije tokom septembra uputiti skupštini inicijativu o pokretanju postupka izmena Ustava u oblasti pravosuđa.

Ona je u Kragujevcu, gde je prisustvovala polaganju kamena temeljca za izgradnju nove zgrade za smeštaj pravosudnih institucija u tom gradu, rekla da Skupština Srbije dvotrećinskom većinom treba da izglasa i prihvati inicijativu Vlade Srbije da se uđe u postupak izmene Ustava."Ukoliko to bude prihvaćeno, Odbor za ustavna pitanja treba da izradi konačan predlog budućih ustavnih amandmana, o kojima će se takođe voditi javna rasprava u organizaciji tog tela i Skupštine Srbije", rekla je Nela Kuburović.

Ministarka je izrazila uverenje da će poslanici do kraja godine dvotrećinskom većinom prihvatiti ono što su skupštinski Odbor za ustavna pitanja i Ministarstvo pravde uradili u vezi sa usklađivanjem ustavnih amandmana sa mišljenjem Venecijanske komisije.

"Onako kako predviđa Ustav, treba da se organizuje referendum i da građani potvrde promenu Ustava", rekla je Nela Kuburović.

Ona je najavila intenzivnu zakonodavnu aktivnost Ministarstva pravde tokom jeseni.

"Pored zakona o borbi protiv korupcije i zakona o lobiranju očekuje nas i vrlo bitan zakon koji se odnosi na zaštitu podataka o ličnosti i za koji verujem da će se u narednim danima naći na sednici vlade, kako bi bio usvojen tokom redovnog jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije", rekla je Nela Kuburović.

Ministarka je dodala da na dnevnom redu jesenjeg zasedanja parlamenta treba da se nađe i zakon o besplatnoj pravnoj pomoći na čije usvajanje se, kako je rekla, čeka duže od decenije.

"Predlog tog zakona upućen je na mišljenje svim ministarstvima i verujem da će i on biti usvojen tokom jesenjeg zasedanja. To je zakon od koga građani najviše očekuju, prvenstveno da se pristup pravdi omogući svima onima koji iz finansijskih razloga nisu mogli da ostvare svoje pravo pred pravosudnim organima", rekla je Nela Kuburović.

 

Nacrt Zakona o borbi protiv korupcije usaglašen sa preporukama

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je u Kragujevcu da je novi Zakon o borbi borbi protiv korupcije rađen u potpunosti u skladu sa preporukama Greka, tela Saveta Evrope koje se bavi borbom protiv korupcije, demantujući ocene nevladine organizacije Transparentost Srbija.

Na zahtev novinara da prokomentriše ocene Transparenosti Srbija da Nacrt Zakona o borbi protiv korupcije ne daje prva rešenja i umanjuje odgovornost odnosno ovlašćenja Agencije, Kuburović je rekla da je to netačno.

"Nacrtom zakona su ojačana ovlašćenja Agencije, proširene su nadležnosti u odnosu na one koje ima sada, tako da ne vidim da je tačna izjava koja je data. Iz Brisela i Evropske komisije nisu stigli komentari da ovim zakonom nije ojačano ovlašćenje Agencije", rekla je Kuburović.

Ona je dodala da pored Zakona o borbi portiv korupcije Ministarstvo pravde je izradilo, a Vlada usvojila, i nacrt Zakona o lobiranju koji uvodi takođe nova ovlašćenja za Agenciju, pošto će ona da vodi i registar lobista, da ih obučava, izdaje uverenja i da, na neki način, širi obaveze funkcionera koji će morati da prijavljuje svaku vrstu lobiranja Agenciji.

"To upravo pokazuje da Agencija širi i kapacitet ali i širi svoju nadležnost", rekla je Kuburović.

Na pitanje zašto se kasni sa donošenjem Zakona o borbi protiv korupcije, Kuburović je rekla da je jedan od razloga promena direktora u Agenciji, ali kada su se stekli uslovi i usaglašen stav i Ministarstva pravde i Agencije za borbu protiv korupcije nacrt je relativno brzo završen.

"Nadamo se i da će Evrpska komisija u što kraćem roku zvanično da dostavi mišljenje, jer od tog mišljenja zavisi kada će se zakon ući u skupštinsku proceduru", rekla je Kuburović.

Ona je navela da u nacrtu Zakona o borbi protiv korupcije nije bilo promene u načinu izbora članova Odbora.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side