10.02.2017 Kruševac

Kruševac: U 2016. dve žene ubijene u partnerskom nasilju

Kruševac: U 2016. dve žene ubijene u partnerskom nasilju Ilustracija / Foto: Pixabay
Dve žene ubijene su u partnerskom nasilju u 2016. godini u Rasinskom okrugu, dok je u 70 odsto slučajeva nasilja koje su žene prijavile SOS telefonu Uruženja žena Pešanik nasilnik bio partner, navodi se u godišnjem izveštaju o radu SOS telefona.

"Analiza strukture počinilaca nasilja ilustruje tvrdnju da je porodica najnebezbednije mesto za žene jer je u čak u 70 odsto slučajeva nasilnik bio partner, bivši ili sadašnji, bračni ili vanbračni", navodi se u izveštaju i dodaje da su žene trpele fizičko, psihičko, ekonomsko i seksualno nasilje, ali su se javljale i zbog mobinga i proganjanja.

Podaci pokazuju da je SOS telefon pozvalo 75 žena, od kojih je 15 odsto i ranije tražilo pomoć. SOS telefon primio je 145 poziva, 130 puta žene su došle u kancelariju SOS telefona i prućeno je ukupno 908 usluga.

Najčešće su pomoć tražile žene iz Kruševca (58 odsto), četvrtina poziva bila je iz okolnih sela, dok je 13 odsto žena iz drugih gradova pozivalo SOS telefon.

Prema podacima, broj žena iz seoskih sredina koje su zvale SOS telefon povećan je za 10 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Oko 55 odsto žena koje su se javljale SOS telefonu, javilo se i nekoj od institucija. Najnezadovoljnije su bile radom Centra za socijalni rad u Ćićevcu, dok su bile zadovoljne reakcijama i delovanjem Policije i centara za socijalni rad u Trsteniku i Brusu.

U Udruženju smatraju da određeni broj službenika u slučajevima nasilja prema ženama u Rasinskom okrugu i dalje ne razume problem rodno zasnovanog nasilja niti poznaje zakonsku regulativu u toj oblasti.

Inače, SOS telefon za podršku ženama koje su pretrpele muško nasilje u Rasinskom okrugu osnovan je 2009. godine, a od 2015. godine obezbeđena je podrška na romskom jeziku, a servis je osnovan i u Aleksandrovcu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw