Kruševac među finalistima za nagradu povodom Evropske nedelje mobilnosti
28.02.2020 Beograd

Kruševac među finalistima za nagradu povodom Evropske nedelje mobilnosti

Kruševac među finalistima za nagradu povodom Evropske nedelje mobilnosti
Evropska komisija objavila je spisak finalista u konkurenciji za nagrade povodom prošlogodišnje Evropske nedelje mobilnosti (ENM).

Grad Kruševac se, u kategoriji većih gradova - preko 50.000 stanovnika, našao u finalu kao jedan od tri najbolja grada iz Evrope u konkurenciji za ovogodišnju nagradu. Osim Kruševca, u kategoriji većih gradova finalisti su još i Retimno (Grčka) i Vroclav (Poljska), dok su u kategoriji manjih gradova finalisti Alfadenga de Fe iz Portugalije, Karditsa (Grčka) i Paide (Estonija).

Ovo prestižno priznanje Kruševac dobija zbog izuzetnog zalaganja prilikom organizacije i sprovođenja Evropske nedelje mobilnosti 16 – 22. septembra 2019. godine.

Žiri za odabir kandidata za nagrade bio je impresioniran širinom programa koji je Kruševac organizovao, a koji je podrazumevao uključivanje velikog broja građana, dizajniranje javnih prostora, ukidanje parking mesta i kreiranje novih zelenih površina.

Kruševac je već prepoznat na nacionalnom nivou kao grad koji je prvi pripremio i usvojio Plan održive urbane mobilnosti, na osnovu koga sprovodi brojne aktivnosti i unapređenja u saobraćaju u gradu. Tokom prošle godine, u gradu su obeležene biciklističke trake, unapređeno je informisanje građana o javnom prevozu a u toku je i postavljanje digitalnog brojača biciklista.

Manifestaciju ENM je prošle godine obeležilo ukupno 22 grada i opštine u Srbiji, a 5 gradova i opština  kandidovalo se za nagradu. Ulazak grada Kruševca u finale Evropske nagrade biće podstrek i drugim lokalnim samoupravama da se uključe u obeležavanje ove manifestacije i ove godine u septembru.

Dobitnik nagrade biće poznat 30. marta 2020. godine kada će i biti uručena priznanja na svečanosti u Briselu, koju organizuje Evropska komisija.

Stalna konferencija gradova i opština, kao nacionalni koordinator Evropske nedelje mobilnosti, čestita gradu Kruševcu na nominaciji i poziva sve ostale lokalne samouprave da uzmu učešće u ovoj značajnoj manifestaciji.
 

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side