Krkobabić: Započinjemo preporod 100 sela u pet okruga na jugu Srbije
02.10.2019 Trgoviste

Krkobabić: Započinjemo preporod 100 sela u pet okruga na jugu Srbije

Krkobabić: Započinjemo preporod 100 sela u pet okruga na jugu Srbije Foto: Beta / Vanja Keser
Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je danas u Trgovištu da će u naredne tri godine biti preduzete mere za preporod 100 sela u pet okruga na jugu Srbije kako bi se, ako ne potpuno zaustavio, onda usporio odlazak stanovništva iz tog dela zemlje.

Krkobabić je kazao da će preduzeti mere za preporod 100 sela u Pčinjskom Topličkom, Nišavskom, Jablaniškom i Pirotskom okrugu.

"Za ljude u tim selima je bitan multifunkcionalni dom kulture ili zadružni dom koji želimo da obnovimo, da tu imamo poštu, kafić, zdravstvenu zaštitu, malu salu za kulturna dešavanja", istakao je Krkobabić.

On je takođe kazao da će akcijom preporoda biti obuhvaćena sela koja su gravitacioni centri opštinama, a koja su to sela biće određeno na osnovu 44 kriterijuma Geografskog instituta u okviru Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

"Meštani će reći šta ih muči, a naš zadatak je da to otklonimo. Republika će obezbediti sredstva za ulaganja u sela, lokalne samouprave su spremne da učestvuju u tome, a akademijski Odbor za selo će pružiti znanja. Ovo je zajednička borba za preporod sela Srbije", najavio je Krkobabić.

Krkobabić je istakao da Trgovište ima izuzetnu prirodnu znamenitost Vražji kamen i dodao da bi to mesto trebalo da postane ključna tačka na mapi putovanja zapadnih turista.

"U vodiču za američke turiste na Balkanu je istaknuta kao ključna tačka Đavolja varoš, a onda Dubrovnik. Hajde da vidimo da bude i Vražji kamen", izjavio je ; Krkobabić.

On je rekao da bi zadružni dom u Trgovištu, u kome se nekada nalazila zadruga "Pčinja", mogao da bude adapitran u hotel, s obzirom da na području te opštine nema smeštajnih kapaciteta, ali je objekat "zarobljen" u stečaju već godinama.

"Odavde apelujemo na sve one koji su blokirali rešavanje pitanja zadružnih imovina da to reše. Zadružne objekte želimo da pretvorimo u multifunkcionalne objekte, a ne da trošimo novac i zidamo nove", naglasio je Krkobabić.

Krkobabić je najavio da će se država potruditi da pomogne porodičnim gazdinstvima i da će pomoći razvoj zadruga.

"Ideja je da zadruge budu na neki način specijalizovane. U kraju u kome smo danas dominantno je stočarstvo, ali ne trba zanemariti ni preradu lekovitog bilja kao potencijal. Ne postoje smetnje da se formiraju i uslužne i turističke zadruge", izjavio je on.

Krkobabić je podsetio da su u okviru akcije "500 zadruga u 500 sela" do sada bespovratnu državnu pomoć dobile 94 zadruge, a u novom ciklusu pomoć će dobiti još 50 do 60 zadruga.

Dodao je da je u Srbiji poslednjih par godina formirano 600 zadruga.

Krkobabić i članovi Nacionalnog tima za preporod Srbije posetili su danas u selu Donji Stojevac zadrugu "Tripošnjicu", školu i pogon za proizvodnju konditorskih proizvoda u tom selu.

Direktor te zadruge Nebojš Antić kazao je da je prošle godine zadruga dobila bespovratnu pomoć države "od bezmalo 15 miliona dinara za nabavku mehanizacije i 200 umatičenih ovaca".

Predsednik opštine Trgovište Nenad Krstić potpisao je danas u Donjem Stojevcu ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima o dodeli subvencija iz lokalnog budžeta.

Krstić je istakao da je za pomoć poljoprivrednim proizvođačima Trgovište ove godine izdvojilo oko 30 miliona dinara što je 15 odsto opštinskog budžeta.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side