Krizni štab: Samo su podaci "Batuta" o zarazi zvanični, ostalo su spekulacije
25.09.2020 Beograd

Krizni štab: Samo su podaci "Batuta" o zarazi zvanični, ostalo su spekulacije

Krizni štab: Samo su podaci "Batuta" o zarazi zvanični, ostalo su spekulacije Foto: Beta / Miloš Miškov
Pokrajinski sekretar za zdravlje, Zoran Gojković, rekao je danas da su zvanični samo podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Mjlan Jovanović- Batut", urađeni po metodologiji koja se uvek koristi, a da su svi ostali podaci o epidemiji korona virusa koji se objavljuju "spekulacija" - nagađanje.

"Ne znam koju je metodologiju koristio NIN", rekao je Gojković na konferenciji za štampu Kriznog štaba Vlade Srbije na pitanje o napisu tog nedeljnika da je u julu bilo mnogo više zaraženih nego što je zvanično bilo saopšteno.

NIN je, kako je novinar naveo, prikupljao podatke po okruzima, u skladu sa Zakonom o dostupnosti inforacija od javnog značaja.

"Mi se oslanjamo isključivo na Institut za javno zdravlje Srbije 'Batut' koji ima sve proverene informacije. One dolaze od bolnica, domova zdravlja, zavoda i drugih instituta. Tako da imaju apsolutnu sliku šta se dešava u Srbiji", rekao je Gojković.

Rekao je da "tako funkcioniše zdravstveni sistem, sve drugo su spekulacije".

Zamenica direktorke tog instituta, Darija Kisić Tepavčević, navela je da se prijavljivanje bolesti obavlja godinama, a ne tek od ovogodišnje pojave korona virusa.

"To je zakonski regulisano, postoji decenijama... i postoji jedan jedini metodološki ispravan način u prijavi zaraznih bolesti i smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa tom bolešću", rekla je Kisić Tepavčević.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side