Krizni štab odlučio: Đaci do četvrtog razreda u učionicama, stariji i u školi i onlajn
11.08.2020 | 11:10h ► 11:29h Beograd

Krizni štab odlučio: Đaci do četvrtog razreda u učionicama, stariji i u školi i onlajn

Krizni štab odlučio: Đaci do četvrtog razreda u učionicama, stariji i u školi i onlajn Foto: Novi magazin/VV
Učenici od prvog do četvrtog razreda od 1. septembra nastavu će pohađati u učionicama, u grupama od najviše 15 đaka, prenela je Radio televizija Srbije odluku Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa.


Po navodima Javnog servisa, oni će dnevno imati najviše četiri školska časa koji će biti skraćeni na 30 minuta.

Predviđeno je i da nastava bude organizovana uz poštovanje svih epidemioloških mera kako bi se smanjio rizik od respiratornih infekcija.

Odlučeno je i da će za učenike starijih razreda biti primenjena kombinacija onlajn i nastave u školskim klupama.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je rekla za RTS da će najmlađi đaci najvećim delom pohađati nastavu u školskoj sredini jer je procenjeno da je to za njih najbolje.

Naglasila je da će se nastava odvijati uz poštovanje svih mera koje će maksimalno da smanje potencijalni rizik od čirenja respiratornih infekcija.

"Poštovaće se svi principi koji maksimalno smanjuju fizičku mogućnost prenošenja ovog agensa, sa maksimalnim razređenjem gustine smeštaja u učionicama, sa maksimalnim brojem đaka od 15, gde udaljenost sedenja u klupama minimalno jedan i po metar", obasnila je Darija Kisić Tepvačević.

Rekla je i da bi najmlađi trebalo da se naviknu na nošenje maski.

"I u školskoj sredini je neophodno da se maske nose, od momenta ulaska, do momenta ulaska u klupu. Takođe, prilikom pričanja, odgovaranja i svuda gde je udaljenost od druge osobe manja od jedan i po metar. Preporučuje se nošenje maski sve vreme bravka, međutim, kada su u pitanju đaci, moguće je da kada slušaju nastavu i sede u klupi, privremeno odlože masku", navela je zamenica direktora Instituta Batut.

Kada su u pitanju nastavnici i drugo osoblje, oni sve vreme boravka u školskoj sredini treba da nose maske, i to na ispravan način. Moguće je da to budu epidemiolopke, hirurške i pamučne maske.

Darija Kisić Tepavčević je dodala da je odlučeno da je to najoptimalniji oblik nastave i da đaci neće menjati mesta. Nakon završetka smena biće rađene dezinfekcije.

Stariji razredi će se za vreme boravka u školama ponašati po istim obrascima, ali zbog brojnosti đaka i načina vršenja nastave, oni će kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu.

Škole će se čistiti pre početka nastave, najmanje dvaput u toku dana, i po pootrebi ukoliko to nalaže epidemiološka situacija.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.08.2020, 16:03h aca

    a studenti mili moji,kud koji.o njima neka se binu profesori i roditelju.sve nesto natraske,nedoreceno i glupo.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side